Ελισάβετ Παπαδοπούλου / Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας

Ελισάβετ Παπαδοπούλου
Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας
Εκδόσεις: Καστανιώτη


Της Κατερίνας Σαμψώνα


Με φόντο τα χρόνια λίγο πριν τη μεταπολίτευση , η Ελισάβετ Παπαδοπούλου, αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα που ξεκινάει σε ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο και ολοκληρώνεται πολλά χρόνια αργότερα κάπου στην Αθήνα. Ένας έρωτας που άργησε να βρει την πορεία του , λόγω των παρεξηγήσεων που προκαλούνται από το φόβο της απόρριψης και της παραδοχής.
Η συγγραφέας στη συνέχεια , μας περιγράφει τη περίοδο της μεταπολίτευσης, μέσα από τις ζωές των ηρώων της, μέσα από τα όνειρα τους, τους στόχους που κυνήγησαν και την άρνησή τους να ενταχθούν σε μια ζωή που δεν ταίριαζε στις επιθυμίες τους.
Αν και η ιστορία του βιβλιου δεν είναι πρωτότυπη, η γραφή της κατορθώνει να μας παρουσίασει με άρτιο τρόπο, χρησιμοποιώντας το περιβάλλον του ζευγαριού, την πλαστή ευημερία και την εύπορη ζωή που στηριζόταν σε σαθρά θεμέλια και που δεν ήταν ταυτοσημη με την ουσιαστική ευτυχία.
Υπάρχουν περίοδοι στο βιβλίο που η συγγραφέας ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός μυθιστορήματος, δινοντας στο κείμενο δοκιμιακή μορφή.


 Περίληψη:


Η Αθηνά μεγαλώνει τη δεκαετία του ’70 σ’ ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο, σε μια ιδιόρρυθμη οικογένεια, γεμάτη συναισθηματικά κενά. Μακριά ο κόσμος δονείται από μεγάλα γεγονότα, μεταβάλλεται, ζει συναρπαστικά, σε μέρες και νύχτες που δεν είναι δικές της. Καθώς νιώθει ξένη σε ό,τι την περιβάλλει, ερωτεύεται παράφορα τον «Ξένο» – έναν στρατιώτη, τον Αλέξανδρο, που υπηρετεί εκεί τη θητεία του. Χωρίζουν με την αναχώρησή του, αλλά αυτή η σχέση τούς σημαδεύει βαθιά. Θα ξαναβρεθούν αργότερα στην Αθήνα, επιτυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο, κι επιπλέον εκείνος παντρεμένος με τη Λώρα. Γύρω τους, πλήθος νεόπλουτοι, μέλη μιας κοινωνίας που χάνει σταδιακά την αθωότητά της. Κι αυτοί οι δύο, που ζούνε χωριστά, μοιάζουν ακόμα στοιχειωμένοι από το παλιό πάθος, αλλά κι από όσα ονειρεύτηκαν για μια χώρα που αλλάζει δραματικά και πια δεν τους ταιριάζει.
Μια μεγάλη ιστορία αγάπης, που κινείται ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και στη φαντασία, με φόντο την Ελλάδα της ψεύτικης ευημερίας αλλά και την έρημο της ακριτικής επαρχίας. Ένα μυθιστόρημα για τον τραυματικό μικρόκοσμο της οικογένειας, που η συγγραφέας προστατεύει με συμπόνια, ανιχνεύοντας τα μονοπάτια που οδηγούν στην εξιλέωση.

Σχόλια