Podcast: Τούβε Γιάνσον, Το βιβλίο του καλοκαιριού







Τούβε Γιάνσον
Το βιβλίο του καλοκαιριού
Μετάφραση: Αγγελική Νάτση
Εκδόσεις Αίολος



Ακούστε το podcast εδώ και εδώ


H Τούβε Γιάνσον ήταν μια Σουηδή συγγραφέας, εικονογράφος και καλλιτέχνιδα, κυρίως γνωστή για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων και κόμικ με τα Μούμιν. Γεννήθηκε το 1914 και απεβίωσε το 2001. Τα έργα της για τα Μούμιν είναι δημοφιλή παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Εκτός από τη συγγραφική της δραστηριότητα, η Τούβε Γιάνσον ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση.

Το "Βιβλίο του Καλοκαιριού" είναι ένα τρυφερό και ποιητικό μυθιστόρημα που αφηγείται τη σχέση μεταξύ μιας γιαγιάς και της εγγονής της, Σοφίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ένα μικρό νησί στον Φινλανδικό Κόλπο. 


Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από μικρά, αυτόνομα κεφάλαια, σαν σπονδυλωτά διηγήματα, που αποτυπώνουν τις καθημερινές εμπειρίες και περιπέτειες των δύο χαρακτήρων καθώς εξερευνούν το νησί, ανταλλάσσουν σκέψεις και παρατηρήσεις για τη φύση, τη ζωή και τον κόσμο γύρω τους. Κάποιες φορές φτιάχνοντας και δικούς τους κόσμους. Η γιαγιά, με τη σοφία και την εμπειρία της, και η νεαρή Σοφία, με την παιδική της περιέργεια και φαντασία, δημιουργούν έναν ιδιαίτερο δεσμό που αποτυπώνει τις διαφορετικές φάσεις της ζωής και την αναπόφευκτη αλλαγή. Το βιβλίο αυτό αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας και στοχασμού, με την πλούσια περιγραφή του τοπίου και τη λεπτομερή περιγραφή των χαρακτήρων να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη

Οι χαρακτήρες της είναι γραμμένοι με τρυφερότητα και ρεαλισμό, η φύση και τα φαινόμενά της θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο τρίτος βασικός ήρωας της ιστορίας, φέρνοντας στην επιφάνεια στοιχεία του ψυχισμού και των επιθυμιών της γιαγιάς και της εγγονής.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η ικανότητα της Γιάνσον να αποτυπώνει τις μικρές αλλά σημαντικές στιγμές της ζωής. Χωρίς υπερβολές και δραματικές εξάρσεις, το "Βιβλίο του Καλοκαιριού" καταφέρνει να εκφράσει τη βαθειά ανθρώπινη εμπειρία και να συγκινήσει με την απλότητά του.

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια