Podcast : Ο τελευταίος λευκός, Mohsin Hamid

  



Ο τελευταίος λευκός,
Mohsin Hamid
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Ψυχογιος





Ακούστε το podcast εδώ και εδώ




Η ιστορία επικεντρώνεται στον Άντερς, έναν άντρα που μια μέρα ξυπνά και διαπιστώνει ότι το δέρμα του έχει αλλάξει χρώμα, από λευκό σε σκούρο. Αυτή η δραστική αλλαγή τον φέρνει αντιμέτωπο με τον ρατσισμό και την προκατάληψη τόσο από την κοινωνία όσο και από τον ίδιο του τον εαυτό. Η σύντροφος του Άντερς, η Οόνα, παλεύει επίσης με τις δικές της προκαταλήψεις και φόβους, καθώς η σχέση τους δοκιμάζεται από αυτήν την απροσδόκητη μεταμόρφωση.


Το βιβλίο εξετάζει με αρτιότητα την αντίδραση των χαρακτήρων και της κοινωνίας σε αυτήν την αλλαγή. Ο Hamid καταφέρνει να συνθέσει έναν μικρόκοσμο οπου διαφαίνονται οι κοινωνικές εντάσεις γύρω από την ταυτότητα και τη διαφορετικότητα. Η διαφορετικοτητα παντα ενοχλεί. Μέσα από την αλληγορική αυτή αφήγηση, ο συγγραφέας κατορθώνει να παρουσιάσει τη ματαιότητα της επιφανειακής κρίσης καθώς και την ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση και αποδοχή του άλλου.


Η γλώσσα του συγγραφέα είναι λιτή και καλοδουλεμένη, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντονης ψυχολογικής και συναισθηματικής έντασης. Η αφήγησή του συνδυάζει το εσωτερικό ταξίδι των χαρακτήρων, με τις εξωτερικές τους εμπειρίες, επιτρέποντας στον αναγνώστη να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της όλης συνθήκης.


Ο "Τελευταίος Λευκός" είναι ένα μυθιστόρημα που καλλιεργεί τον προβληματισμό και την διάθεση για συζήτηση, αναγκάζοντας τον αναγνώστη να κοιτάξει βαθιά μέσα στον εαυτό του και στην κοινωνία στην οποία ζει. Ο Hamid δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά προκαλεί ερωτήματα που θα συνοδεύσουν τον αναγνώστη και μετά το τέλος του βιβλίου.


"Ο τελευταίος λευκός", είναι ένα μυθιστόρημα που αμφισβητεί βαθιά εδραιωμένες αντιλήψεις για τη φυλετική ταυτότητα και την ανθρώπινη φύση.


Σε μια εποχή που οι συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα αναγκαίο ανάγνωσμα για όλους όσοι επιζητούν να κατανοήσουν καλύτερα τις προκλήσεις και τις δυναμικές της σύγχρονης κοινωνίας.

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια