Podcast: Volckmer Katharina, Στον γιατρό ή Το εβραϊκό πουλί





Volckmer Katharina
Στον γιατρό ή Το εβραϊκό πουλί
Μετάφραση:Δημήτρης Καρακίτσος
Εκδόσεις Ποταμός


Ακούστε το podcast εδώ και εδώ


Το βιβλίο της Katharina Volckmer Στον Γιατρό κυκλοφόρησε το 2020 και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Στα ελληνικά το βρίσκουμε με τον τίτλο "Στον Γιατρό.ή Το Εβραϊκό πουλί.  
 
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ένα ιατρείο, όπου η αφηγήτρια εκμυστηρεύεται στον γιατρό τις πιο προσωπικές και μυστικές σκέψεις της.

Το μυθιστόρημα αποτελεί έναν μονόλογο της κεντρικής ηρωίδας, συζητά για διάφορα θέματα που περιλαμβάνουν την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα, τη γερμανική ιστορία και την προσωπική της ζωή, εξετάζοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις υπαρξιακές ανησυχίες της με τρόπο τολμηρό και προκλητικό.

Η αφήγηση της Volckmer συνδυάζει την φιλοσοφία, το χιούμορ και  ταυτόχρονα αντιμετωπίζει ευαίσθητα και δύσκολα θέματα με ειλικρίνεια και διορατικότητα. Η γραφή της είναι γεμάτη με σύνθετες σκέψεις και φιλοσοφικούς στοχασμούς.
 Μιλά για την αίσθηση αποξένωσης και την επιθυμία για αλλαγή, εξετάζοντας την προσωπική της ταυτότητα και τις βαθύτερες επιθυμίες της. Ενσωματώνει στοιχεία της γερμανικής ιστορίας και καθημερινότητας, συνδέοντας τα προσωπικά ζητήματά της  με μεγαλύτερα ιστορικά και πολιτιστικά πλαίσια. Μιλά για τις σχέσεις της με άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς της αλλά και των εραστών της, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανασφάλειες και τις επιθυμίες της. Και σαφώς ξαπλωμένη σε ένα ιατρείο κάνει μία ιδιόμορφη ψυχανάλυση, για όλα αυτά που την ταλανίζουν.
Παρά τα σοβαρά θέματα, η αφήγηση συχνά έχει μια χιουμοριστική και σαρκαστική διάσταση, κάνοντας το βιβλίο οικείο. 

Η Katharina Volckmer, με το Στον Γιατρό ή το Εβραϊκό πουλί καταφέρνει να δημιουργήσει ένα έργο που είναι ταυτόχρονα προκλητικό, συγκινητικό και εξαιρετικά σύγχρονο, αποτυπώνοντας με έντονο τρόπο τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις της ανθρώπινης ψυχής.

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια