Συνέντευξη: Silver Alert, Τατιάνα Αβέρωφ

 



Silver Alert
Τατιάνα Αβέρωφ
Εκδόσεις Μεταίχμιο


 Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της στη Πάτρα την Παρασκευή 24 Μαϊου , η Τατιάνα Αβέρωφ μιλάει για το SILVER ALERT.



Στο «Silver Alert» επιστρέφετε στον ίδιο τόπο και στα ίδια πρόσωπα, σε μια νέα περιπέτεια. Σας εμπνέει η Ήπειρος με τα τοπία και τους ανθρώπους της;

Ο τόπος καταγωγής μου είναι η πηγή που τροφοδοτεί τη γραφή μου όχι μόνο σε τούτο το βιβλίο αλλά, εμμέσως, σε όλα νομίζω. Όταν αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και στο αστυνομικό μυθιστόρημα, διάλεξα αυτομάτως να το τοποθετήσω σε ένα περιβάλλον οικείο, μακριά από τη μεγάλη πόλη. Διαισθάνθηκα πως αυτό θα με βοηθούσε να διαχειριστώ καλύτερα την αστυνομική πλοκή, αλλά και να μιλήσω για τα κακώς κείμενα της μικρής κοινότητας και της ανθρώπινης φύσης με χιούμορ και τρυφερότητα.



Σε αυτό το βιβλίο ασχολείστε με την αρχαιοκαπηλία, ένα ζήτημα που απασχολεί συχνά τη χώρα μας. Όταν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό, ήταν δύσκολο να βρείτε στοιχεία για τέτοιου είδους υποθέσεις;

Έχουν σημειωθεί αναρίθμητες ληστείες σε ερημικές εκκλησίες, όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας μας. Η κεντρική ιδέα λοιπόν του βιβλίου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Έτσι, εκτός από μια αρκετά εξαντλητική έρευνα στο διαδίκτυο που συνήθως κάνω, είχα την τύχη να μιλήσω και με ανθρώπους που είχαν εμπλακεί στην έρευνα των υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας. Δεν θεωρώ όμως πως είμαι ούτε δημοσιογράφος ούτε ιστορικός. Το μυθιστόρημα είναι τελικά προϊόν μυθοπλασίας, βασισμένο ίσως ή εμπνευσμένο από πραγματικές καταστάσεις.



 Είναι το δεύτερο αστυνομικό βιβλίο σας με ήρωα τον αστυνόμο Περικλή Γαλάνη. Γιατί επιλέξατε να συνεχίσετε με τον ίδιο ήρωα;

Ήταν μια αυτόματη απόφαση. Η ιδέα να γράψω ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα ήρθε «πακέτο» με τον (φανταστικό) τόπο της δράσης του προηγούμενου βιβλίου μου, τον Παράδεισο Ιωαννίνων, αλλά και με τους ήδη γνωστούς και αγαπημένους μου ήρωες. Μου άρεσε πολύ η σκέψη ότι θα τους ξανασυναντούσα, θα τους γνώριζα ακόμα καλύτερα και θα εφεύρισκα καινούργιους αγαπημένους ήρωες.



 Διαβάζοντας το μυθιστόρημά σας ο αναγνώστης θα συναντήσει πολύ χιούμορ και σάτιρα. Βοηθάει στην εξέλιξη της ιστορίας αυτή η τακτική;

Το χιούμορ μού βγαίνει φυσικά, είναι ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα, ο τρόπος που σχολιάζω και εξορκίζω τα κακώς κείμενα. Δεν νομίζω να έχει σχέση με την εξέλιξη ‒ή όχι‒ της ιστορίας. Θα έλεγα μάλλον πως είναι για μένα μια σχεδόν αυτόματη διαδικασία που καυτηριάζει το όποιο θέμα με μια πιο δημιουργική ή ανώδυνη έστω ματιά.



 Πώς επιλέξατε το «Silver Alert» για τίτλο;

Να σας εξηγήσω: Στο βιβλίο αυτό ο αστυνόμος Γαλάνης καλείται να εξιχνιάσει τρεις φαινομενικά άσχετες υποθέσεις: α) την εξαφάνιση της συζύγου ενός «επώνυμου» επιχειρηματία, β) μια σειρά ληστειών από ερημικές εκκλησίες με λεία ασημένια κειμήλια και άλλους θησαυρούς και γ) τον ανεξήγητο φόνο ενός συμπαθούς σε όλους καθηγητή Λυκείου. Ο τίτλος λοιπόν παραπέμπει στην εξαφάνιση της γυναίκας, αλλά και έμμεσα στα ασημένια κειμήλια που εξαφανίζονται, και ‒κάπως τραβηγμένα‒ στον μυστηριώδη «εξ-αφανισμό» ενός απλού ανθρώπου.



 Έχοντας γράψει βιβλία διάφορων κατηγοριών, ποιο είδος θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο;

Δεν μπορώ να πω. Το κάθε είδος, την ώρα που το γράφω, είναι αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο.


 Η συνέντευξή μας γίνεται με αφορμή την παρουσίασή σας στην Πάτρα την Παρασκευή 24 Μαΐου. Πώς σας φαίνεται που επισκέπτεστε διάφορες πόλεις και συναντάτε τους αναγνώστες σας;

Μ’ αρέσει πάρα πολύ! Η δουλειά του συγγραφέα είναι μια μάλλον μοναχική δουλειά. Γράφεις μόνος, γράφεις για τον εαυτό σου, γιατί το έχεις ανάγκη. Έχεις βέβαια πάντα στον νου σου και κάποιον σιωπηλό, υποθετικό αποδέκτη, που (ελπίζεις) ότι θα διαβάσει αυτά που γράφεις. Όταν τον συναντάς από κοντά, νιώθεις καταρχάς έκπληξη, αλλά και χαρά που υπάρχει στ’ αλήθεια και που μοιράζεσαι για λίγο τον σιωπηλό σου κόσμο.

 


Η Τατιάνα Αβέρωφ θα παρουσιάσει το βιβλίο της  SILVER ALERT στη Πάτρα  την Παρασκευή  24 Μαΐου 2024, στις 8 μ.μ., στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Βούρβαχη 3).


Κατερίνα Σαμψώνα 





Σχόλια