Podcast: Vladimir Nabokov, Mary

 


Vladimir Nabokov
Mary
Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Μεταίχμιο



Ακούστε το podcast εδώ και εδώ 


Η Μαίρη είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Γράφτηκε το 1926 και έχουμε να κάνουμε με την ανάμνηση ενός εφηβικου έρωτα, αναμεμιγμένου με την πολιτική, με την ποιητική χροιά, τις ανατροπές και τον ρομαντισμό.

Δυο εφηβοι γνωρίζονται σε ένα εξοχικό κτήμα στη Ρωσία, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Όπως είναι αναμενόμενο ερωτεύονται. Όταν επιστρέφουν το φθινόπωρο η ξεχνοιασα του καλοκαιριού φθίνει το ίδιο και η σχέση τους, μέχρι που χάνεται τελείως. Όχι όμως για τον ήρωα μας τον Γκανίν που χρόνια μετά βλέπει την φωτογραφία της Μαίρης ως συζύγου κάποιου άλλου. Οι αναμνήσεις ξυπνούν και αποφασίζει να την ξαναβρεί. Όταν οι δυο τους συναντιούνται ο Γκανίν συνειδητοποιεί ότι όλα ανήκαν στο παρελθόν, ότι η ανάμνηση της ήταν μια εξιδανικευμένη επιθυμία μιας εικόνας και μιας εφηβικής εμπειρίας που δεν χωρούσε στο τώρα και την πραγματικότητά του. Εξάλλου τέσσερις μέρες ήταν, ενός ξένοιαστου έρωτα.

Για τον Ναμπόκοφ η ιστορία της Μαίρης χρησιμοποιείται για να εκφράσει μέσω συμβολισμών την απώλεια της πατρίδας καθώς και όλες τις αλλαγές που επήλθαν.

Η γλώσσα του απλή, συγκινητική, με πλοκή που παρουσιάζει τον χαρακτήρα του Γκανίν στην ονειροπόληση αλλά και στην συνειδητοποίηση της σκληρής πραγματικότητας της καθημερινότητας του.



Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια