Podcast: Ιζαμπέλ Αλιέντε, Ο άνεμος ξέρει τ' όνομά μου




Ιζαμπέλ Αλιέντε
Ο άνεμος ξέρει τ' όνομά μου
Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ακούστε το podcast εδώ και εδώ

Η ιστορία του τελευταίου βιβλίου της Ιζαμπέλ Αλιέντε ξεκινάει από την Βιέννη του 1938 και καταλήγει το 2019 στην Αμερική. 
Διαβάζουμε την ιστορία του Εβραίου Ζάμουιλ Άντλερ. Κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων ο πατέρας του εξαφανίζεται και η μητέρα του, παρόλη την εύθραυστη ψυχική της υγεία, κατορθώνει να τον διώξει και να τον στείλει στην Αγγλία προκειμένου να σωθεί. Η ίδια και ο πατέρας του δεν τα κατάφεραν. Μια νέα ζωή ξεκινάει για τον Ζάμουιλ στην Αγγλία, όχι εύκολη, αλλά είχε πάντα συμπαραστάτη το βιολι του. Τελικη στάση της ζωής του ήταν η Αμερική



Στην συνέχεια μεταφερόμαστε στο 1982 για να διαβάσουμε την ιστορία της Λετίσια Κορδέρο. Ένα επτάχρονο κορίτσι που μπήκε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζι με τον πατέρα της για να γλυτώσουν από την εκκαθάριση,την γενοκτονία του χωριού της Ελ Μοσότε, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Μια ζωή μέσα στον αγώνα και την πάλη.



Και τέλος ερχόμαστε στην Αριζόνα του 2019 και την επτάχρονη Ανίτα Ντίαζ από το Ελ Σαλβαδόρ που έρχεται να τραβήξει την κλωστή της ιστορίας από την Βιέννη του 1938 εως το 2019 στην Αμερική. Ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό δομείται με την ιστορία να επαναλαμβανεται. Άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν ζοφερό κόσμο.



Η Ανίτα Ντίαζ με τη μητέρα της προσπάθησαν να ξεφύγουν από μια θανάσιμη απειλή στο Ελ Σαλβαδόρ. Περνούν τα σύνορα αλλά η μητέρα της εξαφανίζεται. Αμέτρητα τα παιδιά στα σύνορα εκείνα και η απομόνωσή τους. Εξαλλου ολοι θυμόμαστε την πολιτική της Αμερικής το 2019 για τα σύνορα και η συγγραφέας παίρνει ξεκάθαρα θέση με την γραφή της.



Ταυτόχρονα διαβάζουμε και την ιστορία της Σελένα Ντουράν, μέλος του Σχεδίου Μανολια, που έχουν ως σκοπό τους να φροντίσουν τα παιδιά αυτά και να τους εξασφαλίσουν άσυλο και άδεια παραμονής . Χρειάζονται όμως περισσότερους εθελοντές δικηγόρους και για το λόγο αυτό παρουσιάζεται σε ένα δικηγορικό γραφείο στην καρδιά της Ουάσιγκτον. Εκεί γνωρίζει τον Φράνκ έναν δικηγόρο πολλά υποσχόμενο και κερδίζει το ενδιαφέρον του με την αυθεντικότητά της, παρόλο που έχει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής. Οι δυο τους μάχονται για την Ανίτα Ντίαζ.



Το, Ο άνεμος ξέρει τ’ ονομα μου, είναι μια καταγραφή του μεταναστευτικού και του προσφυγικού μέσα στην σύγχρονη ιστορία θέτοντας, μέσα από τις καταγραφές του, τα αίτια. Πόλεμοι, εθνικοί και εμφύλιοι, φτώχεια και αλλοι κοινωνικοι παράγοντες όπως η εμφυλη βία.


Με την γραφή της η Ιζαμπέλ Αλιέντε, με τις περιγραφές  και την δομή της ιστορίας της, μας ταξιδεύει μέσα στα μονοπάτια της ιστορίας. Με μια αφοπλιστικη αφηγηματική απλότητα απογυμνώνει την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Μέσα σε ένα βράδυ ο γείτονας που ξέρεις από πάντα μπορεί να μεταμορφωθεί σε τέρας ξεσκίζοντας σε, μόνο και μόνο γιατί διαφέρεις, ή γιατί  είσαι φτωχός, αδύναμος, έχοντας πειστεί ότι εκείνος είναι ανώτερος και ξεχωρίζει.

Στο βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε όλοι οι ήρωες, από όλες τις χρονικές περιόδους, ενώνονται κάτω από την ίδια στέγη για τον ίδιο σκοπό. Την διάσωση της Ανίτα Ντίαζ, για όλους όσους εκείνους που χάθηκαν άδικα.

Στην ουσία πρόκειται για την διάσωση της ελπίδας, ότι μέσα στο σκοτάδι πάντα θα υπάρχει και μια δέσμη φωτός καθώς  και άνθρωποι που παλεύουν και αντιστέκονται.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια