Podcast: Heather Morris, Τρεις αδερφές



Heather Morris
Τρεις αδερφές
Μετάφραση: Λένια Μαζαράκη
Εκδόσεις Κλειδάριθμος


Ακούστε το podcast εδώ



Το μυθιστόρημα, Οι Τρεις Αδερφές είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία των αδερφών Μέλερ. Της Λίβι, της Σίμπι και της Μάγκνα, οι οποίες δίνουν μία υπόσχεση στον πατέρα τους πριν πει στο νοσοκομείο για ένα χειρουργείο, από το οποίο δεν ήξερε εάν έβγαινε ζωντανός. Να μείνουν ενωμένες ότι και εάν συμβεί.

Και έτσι έγινε όταν η Σίμπι και η Λίμπι δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από τους Γερμανούς, όταν αναζητούσαν τις κόρες των εβραίων προκειμένου να τις πάρουν στη δούλεψή τους. Η δούλεψή τους δεν ήταν άλλη από το Άουσβιτς. Οι συνθήκες απάνθρωπες. Η Σίμπι ήξερε να γράφει και να διαβάζει και το γεγονός ότι οι δύο αδερφές ήταν μαζί τις βοήθησε ώστε να αντέξουν.

Αργότερα μεταφέρθηκαν στο γυναικείο στρατόπεδο στο Μπιρκενάου. Οι περιγραφές των στρατοπέδων είναι το λιγότερο τραγικές. Θάνατος και αποκτίνωση. Η Μόρρις τα περιγράφει με γραφή καθαρή, διαλόγους απλούς όπως αρμόζει σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.

Την μοίρα των δύο αυτών ακολούθησε και η Τρίτη αδερφή, η Μάγκνα, 17 χρόνων πια. Μεταφέρεται και εκείνη στο Μπιρκενάου. Έτσι οι τρεις αδερφές ενώνονται και κατορθώνουν να ανταπεξέλθουν μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης.

Η νέα ζωή μετά τον Πόλεμο, με την πείνα και τις κακουχίες , τις οδηγεί σε νέες αποφάσεις και νέα ταξίδια. Πάντα ενωμένες. Το είχαν άλλωστε υποσχεθεί στον πατέρα τους. Η Χέδερ Μόρρις καταγράφει και την δεκαετία μετά τον πόλεμο. Με φόντο τις αδερφές, διαβάζουμε για τον αγώνα της επιβίωσης, για το πώς εκείνοι οι άνθρωποι στάθηκαν στα πόδια τους. Για τις ηρωίδες που δεν φοβήθηκαν να ερωτευτούν και να αγαπήσουν, κουβαλώντας πάντα πάνω τους την φρίκη των στρατοπέδων. Γραφή ξεκάθαρη, λιτή, ουσιαστική, γεγονότα που ακούμε και διαβάζουμε, μόνο που η Χέδερ Μόρρις μας τα παρουσιάζει με την ωριμότητα, την υπευθυνότητα και τον συναισθηματισμό που τους αρμόζει.

Στο τέλος του βιβλίου δείτε τις φωτογραφίες των ηρωίδων, διαβάστε τα επίμετρα των απογόνων και τις ευχαριστίες της συγγραφέως.

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια