Podcast: Cognetti Paolo, Η ευτυχία του λύκου




Cognetti Paolo
Η ευτυχία του λύκου
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Πατάκη

Ακούστε το podcast εδώ



Με την Ευτυχία του Λύκου συνειδητοποιούμε για μία ακόμη φορά ότι ο Πάολο Κονιέττι είναι άνθρωπος των βουνών, έχοντας προηγηθεί το Το αγρίμι(το τετράδιο του Βουνού) και Τα οχτώ Βουνά.

Στην Ευτυχία του Λύκου ο Φάουστο, μετά από έναν χωρισμό, φεύγει για το καταφύγιο των παιδικών του χρόνων στο ορεινό χωριό της Φοντάνα Φρέντα.
Εκεί, προσπάθησε να γράψει, αλλά δεν τα κατάφερε. Για να μείνει, περισσότερο από όσο είχε προγραμματίσει, στο μέρος εκείνο άρχισε να δουλεύει στο Γεύμα της Μπαμπέτ. Εκεί γνωρίζει την Σίλβια.
 Ο Πάολο Κονιέττι, στην Ευτυχία του Λύκου, περιγράφει τους δύο κεντρικούς ήρωες, τον Φάουστο, την Σίλβια, τις ζωές τους, περιπλανώμενοι και ζώντας στα βουνά.  Ζώντας εμπειρίες και ανθρώπους. Γύρω τους μπλέκονται οι ιστορίες των ντόπιων και μη, οι σχέσεις που συνδέονται με την σκληρότητα και την καθημερινότητα των βουνών. Χιόνι, πάγος, χιονοστιβάδες, μυρωδιές καμμένου ξύλου, ρετσινιού, με την αναμονή του λύκου να δίνει νέα προοπτική. 

Ο Φάουστο επέστρεψε στην πόλη αλλά για λίγο. Το βούνο τον καλούσε και εκείνος επέστρεψε. Η Σίλβια έφυγε για άλλο καταφύγιο σε υψηλότερο υψόμετρο. Οι δύο τους συναντήθηκαν ξανά, μόνο που έπρεπαν να βρουν νέες ισορρόπίες  με τον κόσμο γύρω τους να συνεχίζεται. 

Ο συγγραφέας καταγράφει τη ζωή του βουνού και των δασών όπως τους αρμόζει. Σαν ζωντανούς οργανισμούς. Με λεπτομέρειες που σε κάνουν να αισθάνεσαι την αύρα των βουνών , τους ήχους των ποταμιών και των ανέμων που παρασύρουν τα δέντρα.

Η Ευτυχία του Λύκου είναι ένα διαφορετικό βιβλίο και τώρα που αναλογιζόμαι ξανά τη ροή του, κεντρικοί ήρωες είναι η φύση, το βουνό, το δάσος, τα χιόνια, με την επιρροή που ασκούν στις ανθρώπινες υπάρξεις.


Κατερίνα Σαμψώνα


Σχόλια