Podcast: τα θαύματα Ελένα Μεδέλ









τα θαύματα
Ελένα Μεδέλ
Μετάφραση: Χριστινα Θεοδωροπούλου
Εκδόσεις Πατάκη




Ακούστε το podcast εδώ




τα θαύματα της Ελένα Μεδέλ είναι ένα σκληρό, κυνικό βιβλίο. Δύο γυναίκες που μοιράζονται κοινό dna αλλά που ποτέ δεν έχουν ειδωθεί. Γιαγιά και εγγονή.
Η Μαρία, η γιαγιά, έφερε στον κόσμο ένα μωρό δίχως να είναι παντρεμένη. Το άφησε στη μάνα και τους θείους της και έφυγε για την πόλη. Πίστευε ότι η δουλειά και τα λεφτά προπορεύονται όλων. Γνωρίζει τον Πέδρο, περνούν χρόνια μαζί αλλά δεν έμεινα ποτέ κάταω από την ίδια στέγη. Η συγκατοίκηση θα σήμαινε και φροντίδα της οικογένειάς του και η Μαρία ήθελε να είναι ανεξάρτητη. Κοινωνικά και πολιτικά ήταν ανήσυχη. Συμμετείχε σε σ΄σλλογο γυναικών, βοηθούσε άλλες γυναίκες και φρόντιζε να διαβάζει ότι της κινούσε την περιέργεια, καλύπτωντας τα κενά που είχε.
Της άρεσε να δουλεύει να βρίσκεται ανάμεσα σε γυναίκες που αγωνίζονταν, να κατεβαίνει στους δρόμους διαικδικώντας.
Το μωρό της όμως ήταν μακριά, μεγάλωνε με την εικόνα και την ιδέα της μάνας να είναι κάτι το θεωρητικό. Μέχρι που το παιδί μεγάλωσε και ζήτησε το ίδιο από τη μάνα να σταματήσει να επικοινωνεί μαζί της.

Διαβάζουμε για τις ζωές τριών γενεών, ιστορίες που κινούνται σε δρόμους παράλληλους.

Η εγγονή η Αλίθια, με παρελθόν βεβαρημένο, από την ακμή της οικογένειας στην παρακμή, έφυγε από την οικογενειακή εστία, στην οποία είχε μεγαλώσει η μητέρα και η γιαγιά της, για να σπουδάσει. Αυτό όμως που πάντα την ταλαιπωρούσε ήταν το όνειρο με την αυτοκτονία του πατέρα της. Προσπαθεί να ζήσει αυτόνομα. Να ζήσει και να σπουδάσει. Απόδειχτηκε όμως δύσκολο. Συγκατοικεί με έναν άντρα όταν μένει άστεγη, τον παντρεύεται για να τον ικανοποιήσεικαι η ζωής της κινείται ανάμεσα με μια ζωή γεμάτη συμβιβασμούς, μια δουλεια που ήταν για μικρότερες ηλικιας και ερωτικές περιπέτειες.


Παράλληλα με την ιστορία των γυναικών αυτών, συναντούμε και γυναίκες που πάλευαν για τα αυτονόητα, τα ίσα δικαιώματα, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, μέσα σε ένα κόσμο κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Αλληλέγγυες και υποστηρικτικές.




Δεν χωρούν συναισθηματισμοί στις σελίδες του βιβλίου της Ελένα Μεδέλ. Η γραφή της αφοπλίζει με την κυνικότητα, ανήκει στην νέα γενιά των συγγραφέων που εμβαθύνουν στην ουσία των θεμάτων, χωρίς χρυσόσκονη, χωρίς το συναισθηματικό προκάλυμμα των αποφάσεων των γυναικών αυτών μόνο και μόνο εξαιτίας τους φύλου τους.







Κατερίνα Σαμψώνα


Σχόλια