Podcast: Μια Γυναίκα, Annie Ernaux

 




Μια Γυναίκα
Annie Ernaux
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Πρόλογος: Μαριαλένα Σπυροπούλου



Ακούστε το podcast εδώ


Η Ανί Ερνό γράφει για την μητέρα της. Όπως η ίδια αναφέρει στο τέλος της αφήγησής της " Τούτο το βιβλίο δεν είναι βιογραφία, ούτε μυθιστόρημα, ίσως είναι κάτι ανάμεσα στη λογοτεχνία, στην κοινωνιολογία και την ιστορία"


Μας περιγράφει τη  μητέρας της που είχε όνειρα, αλλά η πραγματικότητα της ζωής των βιοπαλεστών την προσγείωσε στην καθημερινότητα της επιβίωσης.

Χαρακτήρας έντονος, προσπάθησε να ξεχωρίσει σε μία εποχή και μα κοινωνία δύσκολη για τις γυναικες. Παρόλα αυτά, με το επιχειρηματικό της μυαλό κατάφερε να ξεκινήσει αρκετές φορές από το μηδέν, ακόμα και μέσα στον πόλεμο. 

Διπλα της ένας άντρας που πάσχιζε για την επιβίωση και που προσπαθούσε να φανεί αντάξιος στο να σταθεί στο πλευρό της. 

Την κόρη της την μεγάλωσε με κόπο. Ότι δεν έζησε εκείνη, ήθελε να το ζήσει η κόρη της. Σχολείο, σπουδές, καλή ζωή. Πάντα βέβαια με τον φόβο του να μην παραστρατήσει, του τι θα πει η κοινωνία, δηλαδή η γειτονιά

Διαβάζουμε για την σχέση των δύο γυναικών. Μάνας και κόρης. Μια σχέση που συναντούμε διαρκώς γύρω μας και μέσα μας.

Ανταγωνισμός, ελευθερία μέσα σε έναν ασφυκτικό φλοιό .  Τα λόγια που στερεύουν, διάλογοι που κρύβουν το κενό καθώς και τον ομφάλιο λώρο της αγάπης. 

Όταν η μητέρα της πέθανε, χαμένη στην άβυσο του μυαλού που πάσχει από Αλτσχάιμερ, η συγγραφέας αποφασίζει να γράψει στιγμές από τη ζωή της μάνα της με το φόβο του να μην τις λησμονήσει. Στο τέλος του βιβλίου αναφέρει ότι ήδη είχε ξεχάσει κάποια από τα γεγονότα που είχε γράψει στην αρχή. 

Το Μια Γυναίκα, είναι ένα βιβλίο με γραφή καθαρή, κάθε παράγραφος κρύβει ένα σωρό νοήματα, αλήθειες που μπορείς να μαντέψεις και να διαισθανθείς. Είναι ευδιάκριτη η διχασμένη θλίψη της κόρης που προσπαθεί να κατανοήσει τη μητέρα της. 

Τα βιβλία της Ανί Ερνό, είτε σου αρέσουν είτε όχι. Μπορεί να φανούν και αδιάφορα. 

Εγώ ανήκω στην κατηγορία εκέινων που στα κείμενά της βρίσκω κομμάτια μου, είκόνες που έχουν τη μορφή γραμματοσειράς και αποτελεούν παζλ δικών μου καρέ ζωής.


Κατερίνα Σαμψώνα 

Σχόλια