Podcast: Ανδρώμαχη, Κώστα Ακριβός








Ανδρώμαχη
Κώστα Ακριβός
Εκδόσεις Μεταίχμιο



Ακούστε το podcast εδώ



Ανδρομάχη,Ανδρωμάχη με ωμέγα. Το παιχνίδι με τα γράμματα για τη γυναίκα του Έκτορα.

Η Ανδρομάχη είναι ένα πρόσωπο που αναφέρεται στην Ιλιάδα και στα δύο έργα του Ευριπίδη, Τρωάδες και Ανδρομάχη. Μία γυναίκα που ξεχάστηκε και κανείς δεν ασχολήθηκε με την κατάληξη της.

Μετά την πτώση της Τροίας και τους θανάτους του άντρα της Έκτορα και του παιδιού τους Αστυάνακτα η Ανδρομάχη με τη δούλη της Πρόκνη, πάρθηκαν αιχμάλωτες από τον Νεοπτόλεμο, γιο του Αχιλλέα.

Η Ανδρομάχη βιάστηκε από τον Νεοπτόλεμο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Φθία.

Όταν εκείνη γέννησε, την παντρεύτηκε φέρνοντας στον κόσμο και το δεύτερο παιδί τους. Ο Νεοπτόλεμος πεθαίνει και η Ανδρομάχη με τα παιδιά της και τον αδερφό του Έκτορα, Έλενο φεύγουν για την Ήπειρο. Εκεί θα παντρευτεί τον Έλενο και θα γεννήσει άλλα δύο παιδιά. Το τέλος της ζωής της τη βρίσκει στην Πέργαμο, μία πόλη που είχε πάρει το όνομα του γιου της.

Η Ανδρομάχη έθαψε τρία παιδιά, βιάστηκε κατ' εξακολούθηση ακόμα και μέσα στο γάμο της με τον Νεοπτόλεμο. Προσπάθησε να αγαπήσει τα παιδιά, αποτέλεσμα των βιασμών. Προσπάθησε να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας άντρες βίαιους και αιμοσταγείς.

Αν και αρκετές φορές φλερτάριζε με την ιδέα του θανάτου, συνέχισε να αντιστέκεται με πόνο ψυχής και απώλειες. Συνοδοιπόρος της, το πένθος.




Ο Κώστα Ακριβός στην νουβέλα του Ανδρομάχη χρησιμοποιεί το πρώτο πρόσωπο στην περιγραφή, σαν να διαβάζουμε τις σκέψεις και τις αναμνήσεις από την ίδια την Ανδρομάχη χρησιμοποιεί περίτεχνα τη μυθολογία σε συνάρτηση με την ψυχοσύνθεση και την ιστορία της γυναίκας εκείνης.

Η περιγραφή των γεγονότων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κινηματογραφική.

Η Ανδρομάχη πάλεψε, έχασε, αγαπήθηκε, κακοποιήθηκε, λύγισε, αλλά πάντα κάτι την έφερνε στην επιφάνεια. Άλλοι θα έδιναν τα εύσημα στους Θεούς και άλλοι στη δύναμη που έκρυβε μέσα της. Η γραφή του Κώστα Ακρίβου έχει στοιχεία ποίησης, σαν να ακούμε τραγικό χορό να περιγράφει τη ζωή της.

Ο συγγραφέας θέλει να τονίσει την αντίσταση αυτή της γυναίκας, την επιβίωση της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και το κατορθώνει άρτια.




Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια