Άνθρωπος Μαρίκα - Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά, Σάκης Σερέφας











Άνθρωπος Μαρίκα
Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά
Σάκης Σερέφας
Εκδόσεις Μεταίχμιο





Ακούστε το podacst εδώ




Άνθρωπος Μαρίκα. Αυτόν τον προσδιορισμό δίνει ο Σάκης Σερέφας στη Μαρίκα Νίνου. Ούτε θηλυκό ούτε αρσενικό. Άνθρωπος. Μόνο.

Εάν αναζητήστε το διαδίκτυο το όνομά της θα διαβάσετε, έτος γέννησης 1922 και τόπο, Αιγαίο Πέλαγος. Αρμένισσα η Μαρίκα Νίνου ή Επίσημα, Ευαγγελία Αταμιάν, πήρε το όνομά της από το καράβι στο οποίο γεννήθηκε, ενώ η οικογένειά της (ο πατέρας είχε ήδη σκοτωθεί) μέσα στον όλεθρο, ερχόταν στην Ελλάδα.

Ο Σάκης Σερέφας σε 118 σελίδες καταγράφει με έναν ιδιόμορφο τρόπο την ιστορία της Μαρίκας Νίνου. Το ποιητικό, θεατρικό και πεζογραφικό του ύφος είναι ευδιάκριτο σε όλες τις σελίδες. Περιγράφει το πως γεννήθηκε στο καράβι Ευαγγελίστρια και παραλίγο να πεθάνει, για τη φωνή της που μάγευε, για τους ύμνους που έψελνε παιδί στην Αρμένικη εκκλησία, για τον πρώτο της γάμο , το παιδί της και τον δεύτερο γάμο της με τον ακροβάτη ηθοποιό και μουσικό Νίνο Νικολαϊδη. Μαζί έφτιαξαν το Ντούο Νίνο και μισό (το μισό ήταν το παιδί της Νίνου) και άρχισαν να δίνουν παραστάσεις.

Τότε ήταν που απέκτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μαρίκα Νίνου. Μάλιστα το Μαρίκα της το έδωσε η πεθερά της μιας και ήταν θαυμάστρια της Κοτοπούλη.

Από εκεί θα ξεκινήσει και η καριέρα της ως τραγουδίστρια με μεγάλο σταθμό ζωής τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Παράλληλα με την ιστορία της Νίνου και τους στίχους των τραγουδιών. ο Σάκης Σερέφας, σαν σε θεατρικό, τοποθετεί χαρακτήρες που εξυπηρετούν στην παρουσίαση ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων της εποχής εκείνης. Έτσι παρακολουθούμε τις δύο αρμένισσες φίλες να συζητούν. Μέσα στον καταιγισμό των γεγονότων μαθαίνουμε για την πρόσφυγα γιαγια που δεν έτρωγε ψάρια ούτε πλησίαζε την θαλασσα και για τις γυναίκες πρόσφυγες που φορούσαν ασπρα γαντια.

Στο μεταξύ η Μαρίκα Νίνου με τον Βασίλη Τσιτσάνη τραγουδούσαν στου Τζίμη του Χοντρού κάνοντας πάταγο. Για ένα μήνα βρέθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη αφήνοντας εποχή και μαζεύοντας χρήματα. Συγκεκριμένα λίρες και η Νίνου τις είχε αναγκη για το σπίτι που έχτιζε χωρίς πολυτέλειες.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την σχέση της με τον Τσιτσάνη, αλλά όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Σάκης Σερέφας, ήταν μόνη.

Η ζωή για την Μαρίκα Νίνου δεν έξελίχθηκε μέσα στη δόξα και τα χρήματα. Φεύγει για την Αμερική για δουλειά χωρίς τον Τσιτσάνη που αρνήθηκε να τον ακολουθήσει. Εκείνη όμως έπρεπε να βοηθήσει τον αδερφό της που έπασχε από καρκίνο, αλλά να βρει γιατρειά και για τον δικό της καρκίνο.

Γυρνώντας στην Ελλάδα αν και άρρωστη συνέχισε να δουλεύει στου Τζίμη του χοντρού για τα προς το ζην. Δραχμή δραχμή τα μάζευε προκειμένου να ξεχρεώσει το σπίτι της, σχεδόν μέχρι την τελευταία της μέρα.

23 Φεβρουαρίου του 1957 και σε ηλικία 35 χρόνων η Μαρίκα Νίνου πεθαίνει. Μόνη.

Τελειώνοντας, ο Σάκης Σερέφας σε αυτό το μικρό βιβλίο μας παρουσιάζει κινηματογραφικά και με λόγο ποιητικό το ποια ήταν η Μαρίκα Νίνου.

Τραγωδία, χιούμορ,  επιβιώση μοναξιά. Αυτή ήταν η ζωής της Μαρίνας Νίνου


Κατερίνα Σαμψώνα




Σχόλια