Breen Marta - Γυναίκες στη Μαχη 150 χρόνια αγώνων για ελευθερία, ισότητα, γυναικεία αλληλεγγύη !





Γυναίκες στη Μαχη
150 χρόνια αγώνων για ελευθερία, ισότητα, γυναικεία αλληλεγγύη !
Breen Marta
Εικονογράφος: Jenny Jordahl
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Εκδόσεις Παπαδόπουλος


Ακούστε το podcast εδώ


Οι Γυναίκες στη Μάχη, είναι ένα graphic novel που καταγράφει την πορεία των γυναικών μέσα στην ιστορία, τον αγώνα τους για την ελευθερία, την ισότητα, τη γυναικεία αλληλεγγύη, με καταγραφές σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Γυναίκες που πάλεψαν τη δουλεία, κινήματα, διεκδικήσεις, την υπεράσπιση του δικαιώματος της ψήφου, της εκπαίδευσης, της οικονομικής και σωματικής αυτοδιάθεσης.
Ομολογώ ότι ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η θέση της γυναίκας την περίοδο του διαφωτισμού. Είτε ήταν ανύπαρκτη, είτε η βασική δουλειά τους ήταν η υποστήριξη των αντρών. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ήταν η Ολύμπ Ντε Γκουζ και η Μαίρη Γουολντοκραφτ. Η πρώτη στη Γαλλία, η αποία αποκεφαλίστηκε και η δεύτερη ήταν  στην Αγγλία, όπου έγραψε το κλασικό έργο "Αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών" ως απάντηση στον Ρουσσώ και τις απόψεις του περί "γυναικείας φύσης".

Ακολουθεί το φεμινιστικό κίνημα με όλες τις μάχες και τις γυναίκες που πρωταγωνίστησαν. Την συμμεττοχή τους στον Ά Παγκόσμιο πόλεμο, είτε καλύπτοντας τις θέσεις εργασίας των αντρών που που πολεμούσαν, είτε ως εθελόντριες στα πεδία μαχών.
Διαβάζουμε για τις σοσιαλίστριες Κλάρα Ζέτκιν και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Ένα μεγάλο τμήμα του βιβλίου είναι αφιερωμένο στον αγώνα για την σωματική αυτοδιάθεση, την αντισύλληψη και την έκτρωση. Για την νοσοκόμα Μάργκαρετ Σάνγκερ, που έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να  βοηθήσει και να προστατέψει τις γυναίκες. Κυνηγήθηκε όμως πολύ, αναγκάστηκε να φύγει απο την Αμερική για την Ευρώπη και όταν επέστρεψε, παρόλο που κυνηγήθηκε ξανά, είχε περισσότερο κόσμο στο πλάι της. Αρχες της δεκαετίας του 1950, παρέα με τον ερευνητή Γρέγκορι Πινκους, δημιουργησαν το χάπι αντισύλληψης.


Η συγγραφέας αναφέρεται και στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων. Για όλα όσα έχουν κατακτήσει, για όσα διεκδικούν. Παρόλα αυτά, η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται ακόμα σε πάνω από 70 χώρες και σε 7 χωρές τιμωρείται με την ποινή του θανάτου. 
Επίσης γίνεται αναφορά στην Μαλάλα Γιουσαφζαϊ και καταλήγει στο κίνημα #metoo.


Με τη μορφή που διάλεξαν, συγγραφέας και εικονογράφος, να μιλήσουν για τον αγώνα των γυναικών, ενδεικτικά μέσα στα χρόνια, τη μορφή του graphic novel, είναι πιο εύκολη μια πρώτη επαφή, όχι μονο για τους έφηβους αλλά και τις μεγαλύτερες ηλικιες.

Σε μια εποχή που οι γυναίκες βάλλονται σε διάφορα επίπεδα και κατηγορίες, καλό είναι να στρεφόμαστε  σε βιβλία που αναφέρονται στις διεκδικήσεις και την ιστορία του γυναικείου κινήματος. Το graphic novel αυτό ειναι μια καλή αρχή.


Κατερίνα Σαμψώνα








Σχόλια