Στάμος Τσιτσώνης
Οι συνωμότες του μητροπολιτικού Πάρκου
Έναστρον Εκδόσεις
Ακούστε το podcast εδώ
Η αλήθεια, κυρία Σαμίου, είναι ότι η απάθεια απέναντι στους ηλίθιους είναι επιβλαβής για την κοινωνία, αφού οι λογικοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την παράλογη συμπεριφορά τους. Όταν αντιμετωπίζεις έναν βλάκα είσαι στο έλεός του γιατί σε βρίσκει απροετοίμαστο, δεν μπορείς να οργανώσεις αντίμετρα, αφού η επίθεσή του, λόγω των παρενεργειών του ιού, δεν έχει λογική δομή και κατά συνέπεια δεν υπάρχει τακτική αντιμετώπισης. Πρόκειται για μία επίθεση ατάκτων ανταρτών απέναντι σε έναν οργανωμένο στρατό. Είναι αυτό που λέει ο κόσμος - και σωστά - ο βλάκας είναι ανίκητος! Αλλά να μην λησμονούμε, ανίκητος αλλά και αναγκαίος!- Ναι αλλά έχουμε παρατηρήσει ανθρώπους, τόνισε η Σαμίου που ενώ έχουν καταφανώς μειωμένη ευφυϊα, έχουν καταφέρει με μαεστρία να αναληφθούν σε ανώτερα Επίπεδα και κατέχουν υψηλές θέσεις στην κοινωνία, ακόμη και σε κυβερνητικές θέσεις. Αυτοί είναι αδρανείς προσβεβλημένοι;
- Πρόκειται για αυτούς που ονομάζουμε ασυμπτωματικούς ηλίθιους, όπως έχω ξαναπεί. Εκείνο όμως που εσύ χαρακτηρίζεται κομψά ως μαεστρία δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λέμε πονηριά κανείς δεν είναι πιο πονηρός από έναν βλάκα αυτό που ονομάζουμε πονηριά η μαγκιά είναι ένδειξη περιορισμένης ευφυϊας. Άλλο έξυπνος και εφευρετικός και άλλο ύπουλος, ψεύτης και πονηρός. Είναι λογικό να έχουν εισχωρήσει ηλίθιοι σε ανώτερα Επίπεδα. Άλλωστε και στα πιο απροσπέλαστα τείχη υπάρχουν κερκόπορτες. Όσον αφορά την πλαισίωση των ανώτερων κλιμακίων από ηλίθιους, θέλω να σημειώσω πως οι κάστες, κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές, ανέκαθεν προωθούσαν ηλίθιους την εξουσία, μόνο και μόνο, για να τους ελέγχουν. Το ίδιο συνέβαινε και συμβαίνει με πολλούς ηλίθιους γόγους με ευρύ κύκλο γνωριμιών, πολιτικούς με μηδενική βαρύτητα γνώμης που κάποτε, όταν υπήρχαν τα πολιτικά κόμματα, μπορούσαν να γίνουν ακόμη και υπουργοί, επειδή εξαργύρωναν τις αρμαθιές ψήφων που συσσώρευαν στα Κόμματα. Οι ηλίθιοι είναι ένα βολικό εργαλείο για τους έξυπνους. Θα τους συναντήσετε να περιφέρονται στις κοσμικές εκδηλώσεις με ένα ποτήρι σαμπάνιας στο χέρι, φορώντας ένα χαμόγελο χαυμωμένης μακαριότητας, να εξαργυρώνουν κολακείες, απατηλές φιλοφρονήσεις, ψεύτικα χειροφίλημα ή να σμίγουν χαριτωμένα τα άδεια κρανία τους ανταλλάσσοντας ιουδαϊκά φιλάκια στον αέρα, στραβώνοντας στο στόμα. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο, αφού οι ασυμπτωματικοί ηλίθιοι είναι φορείς του Goovid 45 και συγχρωτισμός μαζί τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έχουν λογική σκέψη.
Στάμος Τσιτσώνης, Οι συνωμότες του μητροπολιτικού Πάρκου
Οι Συνωμότες του μητροπολιτικού Πάρκου, είναι μία έμμεση καταγραφή της ζωής από την δεκαετία του '80 έως και σήμερα, όσον αφορά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, παρόλο που η ιστορία διαδραματίζεται το 2050.
Ο Στάμος Τσιτσώνης εμπνέεται από την πανδημία που μας βασανίζει και δημιουργεί ένα δικό του δυστοπικό κόσμο, σε μία εποχή όπου η κοινωνία διαχωρίζεται βάσει του βαθμού ηλιθιότητας των ανθρώπων. Η ηλιθιότητα οφείλεται σε έναν ιό τον Goovid 45.
Στον κόσμο αυτό, όπως και στον δικό μας, κυριαρχούν η σκευωρία η συνωμοσία, η ανέλιξη ανθρώπων που ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Σαφώς και εδώ ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ, η πολιτική, το χρήμα και όπως σε όλες τις κοινωνίες, όπου η διαστρωμάτωση πραγματοποιείται ανάλογα με το δείκτη ευφυΐας και κοινωνικής καταγωγής, μία ομάδα ανθρώπων πάντα προσπαθεί να την ανατρέψει. Το ίδιο γίνεται και εδώ.
Διαβάζοντας το βιβλίο τουΣτάμου Τσιτσώνη, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και να επιστρατεύστε την υπομονή σας για την απομνημόνευση των ονομάτων που δεν είναι τυχαία καθώς και των καταστάσεων, που φλερτάρουν απροκάλυπτα με τον σουρεαλισμό.
Η ιστορία δεν θα σας απογοητεύσει. Χιούμορ, σαρκασμός και μία πραγματικότητα ταυτόσημη με τη δική μας, δοσμένη όμως μέσα από το πρίσμα της υπερβολής, προκειμένου να αντιληφθούμε την σπουδαιότητα της όλης κατάστασης.
Εγώ στο βιβλίο του Στάμου Τσιτσώνη θα σταθώ στα ονόματα των ηρώων, που έχουν στην ουσία ιδιότητες, τον σαρκασμό του συγγραφέα, τον Goovid 45, που μετά από όλα όσα έχουμε ζήσει, δεν μου φαίνεται απίθανο να τον συναντήσουμε κάποια στιγμή και στην πραγματική μας ζωή.
Κυρίως όμως θα σταθώ στο πως συγγραφέας δόμησε αυτό το βιβλίο.
Κατερίνα Σαμψώνα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου