Podcast: Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;







Ιωάννα Μπουραζοπούλου
Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;
Εκδόσεις Καστανιώτη


Ακούστε το podcast εδώ

'Ισως τα Σόδομα δεν είναι μύθος Ίσως να υπάρχει το έσχατο βασίλειο με τη μορφή εσωτερικού ορίου, που όταν το περάσεις δεν συμβαίνει κάτι τρομερό ή υπερφυσικό, απλώς στεγνώνει η ζωή σου σαν έρημος. Τότε συνειδητοποιείς ότι τα Σόδομα  είναι ήσυχα και όχι θορυβώδη, ούτε θειάφι μυρίζει ούτε κορμιά σπαράσσονται γύρω σου, για την ακρίβεια τίποτα στο περιβάλλον δεν έχει αλλάξει, εκτός από σένα. Τα Σόδομα δεν είναι μύθος, ο μύθος τους όμως τόσους αιώνες είναι ασαφής, γι' αυτό δεν ξέρεις τι ακριβώς να φανταστείς όταν ακούς τη λέξη Σόδομα και φαντάζεσαι μάλλον αυτό που εύχεσαι, παρά αυτό που φοβάσαι.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το βιβλίο της Ιωάννας Μπουραζοπούλου Τι είδε η γυναίκα του Λωτ, από τις εκδόσεις Καστανιώτη 

 Ένα βιολετί αλάτι αναβλύζει στην περιοχή που ήταν τα Σόδομα και τα Γόμορα και συγκεκριμένα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Όλο αυτό διαταράσσει την ισορροπία του πλανήτη, προκαλείται υπερχείλιση, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν ολόκληρες περιοχές.  Μετά από όλα αυτά δημιουργείται Η Κοινοπραξία των 75, που διοικούν το νέο κόσμο αλλά και την αποικία που έχει δημιουργηθεί στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να εκμεταλλευτεί το βιολετί από το αλάτι που έχει μεγάλη αξία. Πρωτεύουσα της Κοινοπραξίας το Παρίσι που πλέον είχε λιμάνι.

Στην αποικία η Κοινοπραξία είχε  τοποθετήσει τον Βερά, ο οποίος περιστοιχίζεται από επτά άτομα, πέντε Πορφύρα αστέρια που είχαν κομβικές θέσεις, όπως ήταν η Ρεγγίνα Βερα η σύζυγος του. ο δικαστής Μπατώ, ο Διοικητής της φρουράς Ντρέικ, ο γιατρός Φαμπρίτσιο και ο ιερέας Μοντενέγκρο. Τα άλλα δύο πρόσωπα ήταν γραμματέας του κυβερνήτη Σικουάν, που ενώ άνηκε στην ανώτερη βαθμίδα δεν απολάμβανε τα πλεονεκτήματα των Πορφυρών αστεριών και η Λευκή η κόρη του δικαστή Μπατώ, το μόνο παιδί που είχε γεννηθεί στην Αποικία. Η Λευκή με τα άσπρα μάτια δεν ήταν Πορφυρό αστέρι, αλλά ήταν ο άνθρωπος που κατόρθωσε να αφοπλίσει την Κοινοπραξία των 75 

Πέμπτη 20 Αυγούστου στην Αποικία ο κυβερνήτης Βερά βρίσκεται νεκρός στο κρεβάτι του με ένα χαμόγελο στα χείλη. Τα πάντα γύρω του είναι τακτοποιημένα και ο ίδιος είναι ντυμένος με τη στολή που είχε φτιάξει για τους εορτασμούς των 20 ετών της Αποικίας. Τα πέντε Πορφυρά αστέρια και ο γραμματέας του βρίσκονται σε απόγνωση. Ποιος σκότωσε τον κυβερνήτη;
 Έχουμε αλληλοκατηγορίες και πανικό, που τους οδήγησε σε ανομολόγητες πράξεις. Τα πτώματα στην Αποικία καίγονται προκειμένου να μη μολυνθεί το πανάκριβο βιολετί αλάτι με την αποσύνθεσή τους. Έτσι οι έξι αυτοί οι άνθρωποι τα πέντε Πορφύρα αστέρια και ο γραμματέας μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν, κλεισμένοι στο δωμάτιό του κυβερνήτη, τον γεμίζουν με πάγο.
 Τη μέρα εκείνη όμως, ήταν ημέρα που κατέυθανε το καράβι από την Κοινοπραξία με το πράσινο κουτί, που περιείχε τις οδηγίες προς τον κυβερνήτη .  Αυτός με τη σειρά του, έπρεπε να απαντήσει  24 ώρες. Τεχνολογία δεν υπήρχε στην αποικία.

 Στο δωμάτιο του κυβερνήτη τα έξι αυτά άτομα, προσπαθούν να οργανωθούν. Το βιβλίο του κανονισμού δεν ανέφερε πώς γίνεται η αντικατάσταση ενός κυβερνήτη. Εξάλλου δεν υπήρχε προηγούμενος κυβερνήτης.  Μέσα σε ένα κλίμα αλληλοκατηγοριών και παράνοιας, αποφάσισαν να ενημερώσουν την Κοινοπραξία, γράφοντας ο καθένας από μία επιστολή, από τη δική του οπτική γωνία πάντα με σκοπό την αποφυγή της τιμωρίας.  Όλοι ήθελαν στην ουσία να σώσουν το τομάρι τους.

Το μέγα πρόβλημά τους όμω,ς ήταν το πώς θα έκρυβαν από τον κόσμο τον θάνατο του κυβερνήτη, για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, πόσο χρειαζόταν να ενημερωθεί η Κοινοπραξία και να δώσει τη λύση.
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που στην πόρτα του κυβερνείου καταφτάνει το πρόσωπο που ανατρέπει τα πάντα.

 Παράλληλα με τις επιστολές των έξι αυτών ατόμων παρακολουθούμε και τη ζωή του Φιλιά Μπουκ, του δημιουργού του επιστολόλεξου, στην τελευταία σελίδα των Times. Ο Φιλέας Μπουκ, στο Παρίσι, δέχεται την επίσκεψη ενός άντρα με βιολετί γραβάτα, απεσταλμένο της Κοινοπραξίας,  ζητώντας τις υπηρεσίες του.
Ο Φιλέας Μπουκ αναλαμβάνει να φτιάξει ένα επιστολόλεξο έχοντας έξι επιστολές, η έβδομη όμως σειρά είναι αυτή που θα δώσει τη λύση. Δεν υπήρχε όμως έβδομη επιστολή.  Η κοινοπραξία έψαχνε άμεσα την απάντηση για το τι συνέβη - συμβαίνει στηνΑποικία και ο δημιουργός του επιστολόλεξου έδωσε την ιστορική λύση.

 Η συνέχεια είναι καταιγιστική, τα πάντα ανατρέπονται μέσα στο πνιγηρό περιβάλλον της Αποικίας με τις αναθυμιάσεις και την ομίχλη που οφειλόταν στο βιολετί αλάτι.

 Παραφροσύνη, συνωμοσίες, προσωπικότητες που φτάνουν στα όριά τους, ξεδιπλώνοντας τα σκοτεινά σημεία του χαρακτήρα τους. Και μιλάμε για τους επτά που ήταν κοντά στον κυβερνήτη.
 Οι έξι πατώντας το πόδι τους στην Αποικία, η έβδομη η Λευκή όπως είπαμε γεννήθηκε εκεί, άλλαξαν όνομα και ζωές. Βέβαια κάποια στιγμή όπως αναγράφεται σε μία επιστολή, σε έναν ανύπαρκτο ή μη διάλογο, η Κοινοπραξία τους επέλεξε για αυτό που ξέρουν καλα να κάνουν και αυτό ήταν, το να εξαπατούν.
 Στο Τι είδε  η γυναίκα του Λωτ, παρατηρούμε ένα ιδιόμορφο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ή για να είμαστε ακριβείς, το ποντίκι εδώ κυνηγάει τη γάτα.

 Η συγγραφέας κατορθώνει να δομήσει ένα βιβλίο γεμάτο συμβολισμούς για την περιγραφή της ανθρώπινης φύσης, μέσα σε ένα δυστοπικό περιβάλλον. Οι  ήρωες ξεφτιλίζονται, ταπεινώνονται όπως καταγράφεται και στις επιστολές τους.  Τι είναι όμως αλήθεια και τι ψέμα; Ποιος ξεγελάει ποιον;
 Η υπερδύναμη θεωρεί τα μέλη της δεδομένα ή τα έχει εκπαιδεύσει τόσο καλά που πέφτει στην παγίδα τους;  Και πως ο Φιλέας Μπουκ συνδέεται λυτρωτικά με εκείνους επτά ανθρώπους και ιδίως με τη Λευκή;
 Έχουμε ένα αριστούργημα από την Ιωάννα Μπουραζοπούλου που κατορθώνει να κινείται συγγραφικά ανάμεσα από τις συνειδήσεις των ηρώων της, καταγράφοντας στην εντέλεια τη δύναμή του ανθρώπινου μυαλού απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να το χειραγωγήσουν 






 Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια