ΘΕOMAXIA H Αθεΐα στον αρχαίο κόσμο, Τιμ Γουίτμαρς



ΘΕOMAXIA
H Αθεΐα στον αρχαίο κόσμο,
Τιμ Γουίτμαρς
Εκδόσεις Polaris



Ομολογώ ότι ο τίτλος του βιβλίου τράβηξε αμέσως την προσοχή μου. Θεομαχία. Η αθεΐα τον αρχαίο κόσμο. Από την στιγμή της εδραίωσης του χριστιανισμού , η λέξη άθεος δεν έχει κανένα θετικό πρόσημο και ο ομιλητής-εκφραστής της αθεΐας αντιμετωπίζεται συνήθως ως ένας άνθρωπος επιπόλαιος, χωρίς ηθική βάση, γενικά, ως ένας άνθρωπος με κάποιου είδους πρόβλημα. Βέβαια αυτό σε ένα ποσοστό οφείλεται και στην μη παράθεση τεκμηριωμένων επιχειρημάτων από την αντίθετη πλευρά.

Ο Τιμ Γουιτμαρς μπαίνει στην διαδικασία να γράψει για την αθεΐα υποδεικνύοντας μας, ότι το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο τον σύγχρονο κόσμο αλλά και τον αρχαίο. Πάντα η αθεΐα προκαλούσε ερωτηματικά και αντιδράσεις, απλά διαφοροποιούνταν τα μεγέθη επιρροής και αντίδρασης

Παραθέτει τις γνώσεις του στο αντικείμενο, το οποίο κατέχει, καταγράφοντας τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα του και μπαίνει στην διαδικασίας σύγκρισης με την αθεΐα άλλων χωρών, πέρα από το δωδεκάθεο και τον ένα μοναδικό Θεό. Και όλα αυτά έως τον 4ο αιώνα μ.Χ όπου ο Χριστιανισμός αναγορεύεται επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , όπου η αθεΐα ακολούθησε για λόγους που γνωρίζουμε, άλλα μονοπάτια καταδίκης της.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στοιχεία, πηγές, κείμενα συγκεκριμένα για την αθεΐα δεν υπάρχουν , παρά μόνο ελάχιστα και κυρίως αναφορές σε κείμενα άλλων.
Είναι γοητευτικό το ταξίδι αυτό του Τιμ Γουιτμαρς, στέκεται στην ιστορική πλευρά της αθεΐας μακριά από δαιμονοποιήσεις, κάθε είδους.



Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια