Η Δούκισσα της Πλακεντίας, μία συζήτηση με τον συγγραφέα Θάνο Κονδύλη






Ένα βιβλίο σας που έχει ως βάση του την γυναίκα. Εμπνέεστε από τις γυναίκες ή οι ζωές των γυναικών είναι πιο θυελλώδεις σε σχέση με αυτή των αντρών;

Θα έλεγα ότι και τα δυο ισχύουν στην περίπτωσή μου. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι οι ζωές των γυναικών είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες από αυτές των αντρών, αν και στο διάβα της ιστορίας οι γυναίκες είναι παραμελλημένες από κάθε άποψη. 

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας;

Είναι και αυτή μια παραμελλημένη προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας. Μια γυναίκα που συνέβαλλε τόσο πολύ στη ζωή της Ελλάδας και δη στην ανάπτυξη της Αθήνας στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση όσο κανείς άλλος. 
 
Ήταν εύκολο να βρείτε τα στοιχεία που χρειάζονταν για να δομήσετε το μυθιστόρημα;

Καθόλου εύκολο. Άλλωστε μόνο η έρευνα μου πήρε έξι μήνες ή λίγο περισσότερο Ξέρετε, για τέτοιες λησμονημένες προσωπικότητες, όταν ελάχιστα έχει γράψει η ιστορία για αυτές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινάς σχεδόν από το μηδέν την έρευνα ελπίζοντας να βρεις κάτι καλό. 

Τι ήταν αυτό που σας εντυπωσίασε γράφοντας το βιβλίο αυτό, όσον αφορά τη δούκισσα αλλά και το κοινωνικό, πολιτικό περιβάλλον της εποχής εκείνης;

Γενικά η ιστορία της Ελλάδας κυρίως στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας είναι ένας χώρος που δεν έχει ερευνηθεί πολύ. Άλλωστε τα γεγονότα της επανάστασης είναι από κάθε άποψη, ακόμα και τη μυθιστορηματική, πολύ πιο συναρπαστικά από αυτά της περιόδου της ειρήνης. Λοιπόν αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν ότι από την έρευνά μου έφτασα να καταρρίψω μερικούς μύθους για την Ελλάδα αλλά και για τη δούκισσα που ακόμα και σήμερα αιωρούνται στη συλλογική συνείδησή του νέο-Έλληνα. 






Ο αναγνώστης, έρχεται αντιμέτωπος και με τον έρωτα στο μυθιστόρημά σας. Επηρεάζει αποφάσεις; Ανατρέπει γεγονότα;

Αυτό είναι απολύτως σίγουρο. Ο έρωτας ουσιαστικά κινεί τα πάντα με τον δικό του κρυφό τρόπο. Ακόμα και την περίοδο του πολέμου και πολύ περισσότερο στην περίοδο της ειρήνης. 

Πως ήταν η συγγραφική σας συνύπαρξη με τη Δούκισσα της Πλακεντίας;
Καλή ερώτηση. Πολλές φορές αναρωτήθηκα τι σχέση έχω με την πρωταγωνίστρια Δανάη Θόρτον που ερευνά τη δούκισσα και μαθαίνει για αυτήν από διάφορους, εκτός από την ίδια τη δούκισσα. Κάπως έτσι αισθάνθηκα κι εγώ κάνοντας την έρευνά μου. Όταν τη γνώρισα καλύτερα, ηρέμησα και ξεκίνησα να γράφω το μυθιστόρημα. 

Πως νιώθετε με την ανταπόκριση του κόσμου για την ιστορία της δούκισσας; Το περιμένατε;
Κοιτάξτε, ήξερα ότι έχω γράψει ένα καλό βιβλίο, αλλά ποτέ κάνεις δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για την επιτυχία. Προτιμώ να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, ακόμα και αν τα μηνύματα που έρχονται είναι ενθαρρυντικά. 

Κατά πόσο το επάγγελμά σας, έχει βοηθήσει στην συγγραφή;
Αν κατάλαβα καλά εννοείτε το επάγγελμα του ιστορικού. Ομολογώ ότι από την ιστορία πολλές φορές αντλώ θέματα και ιδέες. Ναι, η ιστορία είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. 

Ποια βιβλία σας αρέσει να διαβάζετε;
Αρέσκομαι στην ανάγνωση πολλών βιβλίων, κυρίως ιστορικού περιεχομένου. Από την άλλη μου αρέσουν πολύ τα παιδικά βιβλία με την ωραία εικονογράφηση, αλλά και τα βιβλία μυστηρίου, είτε είναι εφηβικά είτε και ενηλίκων. 

Αν και είναι νωρίς για αυτή την ερώτηση, έχετε στο μυαλό σας την ιδέα για το επόμενο βιβλίο;
Προς το παρόν η δούκισσα έχει απομυζήσει από μέσα μου κάθε συγγραφική ικμάδα. Αστειεύομαι βέβαια. Πάντως ομολογώ ότι είμαι πολύ κουρασμένος μετά από τόσους μήνες συνεχούς και αδιάκοπης εργασίας με το παρόν βιβλίο. Προς το παρόν απολαμβάνω την επαφή με τον κόσμο. Είναι τόσο όμορφη η μετάδοση σε αυτόν διαφόρων πραγμάτων που τελικά δεν χώρεσαν μέσα σε αυτό το όμορφο βιβλίο για τη δούκισσα της Πλακεντίας.



Το βιβλίο, η Δούκισσα της Πλακεντίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στις 8μ.μ. στο Αίθριο της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» (Κορίνθου 241, Πάτρα).



Κατερίνα Σαμψώνα





Σχόλια