Ήρθε ο Ταχυδρόμος





Σκαρφίσου κάτι
Τσακ Πόλανικ,
Εκδόσεις Αίολος

Διηγήσεις και ιστορίες από τον μετρ του σαρκασμού και του μηδενισμού, Τσακ Πόλανικ, που γράφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους της μέχρι τώρα συγγραφικής του πορείας και συγκεντρώθηκαν σε αυτόν εδώ τον τόμο.

Μέσ' απ' αυτές παρελαύνουν, μεταξύ άλλων, μαϊμούδες που διαπρέπουν στον χώρο του μάρκετινγκ, θεραπευτές μασάζ που παρέχουν ανακούφιση σε πελάτες με ανίατες ασθένειες, μαθητές εθισμένοι στο ηλεκτροσόκ από καρδιακούς απινιδωτές, στρίπερ με ειδικές ανάγκες, φλαμίνγκο που κάνουν πεζοδρόμιο, αλλά και το ίδιο το φάντασμα του Τάιλερ Ντέρντεν, που κάνει ένα πέρασμα λίγο προτού λάβει λογοτεχνική σάρκα και οστά στο Fight Club. Ο Πόλανικ σκαρφίζεται ιστορίες με το γνώριμο σκοτεινό και αλλόκοτο χιούμορ του προσκαλώντας μας να χαθούμε μαζί του στον δαιδαλώδη λαβύρινθο του μυαλού του.





Θάνος Αθανασόπουλος
Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα
 Εκδόσεις «Πικραμένος»

Μουσική.
Μουσικοί.
Εργάτες.
Η Λίτσα. Άλλες Λίτσες.
Μπαρ και περίπτερα.
Θερμοσίφωνες και γυψοσανίδες.
Εγκληματίες, τζογαδόροι, φαντάσματα,
γοργόνες και χρυσόψαρα.
Φαντάροι και αξιωματικοί.
Γητευτές κουνουπιδιών και πωλητές λύσεων.
Καριερίστες κι αλκοολικοί.
Ένα αλλοπρόσαλλο συνονθύλευμα από ιστορίες που υφαίνουν σελίδα τη σελίδα τη βεβαιότητα στον αναγνώστη ότι, τελικά, δεν υπάρχει κανένα νόημα.
Μια συλλογή ανεκδιήγητων διηγημάτων.
Μια συλλογή ανεκδιηγημάτων.





Γκάμπριελ Μπλάκγουελ -
Η τελευταία επιστολή του Χ.Φ. Λάβκραφτ - Η φυσική αποσύνθεση φευγαλέων ανθρώπινων σκιών
Εκδόσεις Αίολος

Ο σπουδαίος αμερικανός συγγραφέας φαντασίας και τρόμου Χ.Φ. Λάβκραφτ έχει συγγράψει νουβέλες και διηγήματα που τον ανέδειξαν κορυφαίο στο είδος αυτό της λογοτεχνίας. Εκτός του καθαρά λογοτεχνικού του έργου ο Χ.Φ. Λάβκραφτ διέπρεψε και σ’ ένα άλλο είδος γραπτού λόγου, την επιστολογραφία. Αμέτρητες είναι οι επιστολές του που έχουν δημοσιευτεί – όλες πλην μιας, της τελευταίας.
Την επιστολή αυτή βρίσκει τυχαία στα υπόγεια του νοσοκομείου όπου πέθανε ο Λάβκραφτ ο Γκάμπριελ Μπλάκγουελ, ένας σύγχρονος αμερικανός συγγραφέας, θαυμαστής του από τα εφηβικά του χρόνια.
Η επιστολή έχει γραφτεί δυο μέρες πριν απ’ τον θάνατο του Λάβκραφτ και είναι αποκαλυπτική, όσο και τρομακτική.
Οι δυο συγγραφείς συναντιούνται με έναν μοναδικό τρόπο, περιγράφοντας και οι δύο ανείπωτους τρόμους σε δυο παράλληλους χρόνους, αποκαλύπτοντας βαθιά κρυμμένα μυστικά και βάζοντας κι εμάς στον κόσμο των φευγαλέων ανθρώπινων σκιών μέσα από μη-ευκλείδειες διαστάσεις, που επικοινωνούν με τους κόσμους των Μεγάλων Παλαιών.
Πόσος τρόμος μπορεί να μας κατακλύσει τελικά όταν το φανταστικό εμπλακεί με το πραγματικό; Ας αφεθούμε να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία του Λάβκραφτ και του Μπλάκγουελ. Μετά όλα θα μας φαίνονται αλλιώτικα...






Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος
Παπαδάτος Γιάννης Σ. & Συλλογικό έργο
Εκδόσεις Παπαδόπουλος



Λογοτεχνικά κείμενα όλων των ειδών, απευθυνόμενα σε παιδιά και εφήβους, τα οποία δεν έχουν ευτυχισμένο τέλος (happy end) συναντώνται τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά στη σύγχρονη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Ο τόμος αυτός περιέχει μελέτες σχετικές με το εν λόγω θέμα, οι οποίες κατατάσσονται σε τρεις ενότητες.
Στην πρώτη, οι μελέτες εστιάζουν, μέσω θεωρητικών δεδομένων, σε συγγραφείς και κείμενα ποικίλων θεματικών της σύγχρονης ελληνικής αλλά και ξένης μεταφρασμένης λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους. Στη δεύτερη, οι εργασίες εξετάζουν κείμενα τα οποία αποτυπώνουν ειδικές θεματικές κατηγορίες της ελληνικής και της μεταφρασμένης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Τέλος, στην τρίτη ενότητα περιέχονται μελέτες βιωματικού περιεχομένου, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα, με κείμενα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που αποτυπώνουν μη αίσιο τέλος.

Οι συγγραφείς των μελετών είναι πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ερευνητές/ερευνήτριες, σε εκπαιδευτικούς και σε φοιτητές/φοιτήτριες.




Το δωμάτιο του Τζοβάνι
James Baldwin
Εκδόσεις Μεταίχμιο


Το βιβλίο δεν αφορά τόσο την οµοφυλοφιλία όσο το τι συµβαίνει όταν είσαι τόσο φοβισµένος, που τελικά δεν µπορείς να αγαπήσεις κανέναν.
Τζέιµς Μπόλντουιν

Σηµαδεµένος από µια οµοφυλοφιλική εµπειρία στην εφηβεία του, ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός Αµερικανός, θα καταλήξει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950 αναζητώντας την εσωτερική του ισορροπία. Στη διάρκεια της νύχτας που θα φέρει τον τραγικό επίλογο της ιστορίας του, ο Ντέιβιντ µας αφηγείται την παράλληλη σχέση του µε τον Τζοβάνι και την αρραβωνιαστικιά του, την Έλα, την πάλη του ανάµεσα στην ερωτική επιθυµία και τη συµβατική ηθική, τη σύγκρουση ανάµεσα στην αλήθεια του κορµιού και τα ψέµατα του µυαλού.

Το κλασικό αυτό αφήγηµα πάθους και θανάτου, το οποίο εκδόθηκε το 1956 και αντικατοπτρίζει την προσωπική πάλη του ίδιου του συγγραφέα µε τη σεξουαλική αµφισηµία, παραµένει ένα συγκλονιστικό βιβλίο χάρη στην απλότητα του δραµατικού του ιστού και στην ένταση µε την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, αποκαλύπτοντάς µας άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς.

Ο Μπόλντουιν χρησιµοποιεί τον λόγο όπως η θάλασσα τα κύµατα• κυλά και χτυπά, προχωρά και υπαναχωρεί, υψώνεται κι ύστερα υποκλίνεται και εξαφανίζεται… η σκέψη γίνεται ποίηση και η ποίηση διαφωτίζει τη σκέψη.
Langston Hughes, ποιητής

Ένα καθηλωτικό βιβλίο χάρη στην απλότητα της κεντρικής σύγκρουσης αλλά και στο παθιασµένο όραµα του συγγραφέα του.
Colm Tόibίn, συγγραφέας

Τολµηρό, ξεχωριστό, µε λογοτεχνική χάρη και θάρρος.
Caryl Phillips, συγγραφέας

Έξοχο! Ένας ριψοκίνδυνος άθλος ευφάνταστης τόλµης.
Guardian

Ένας συγγραφέας οργισµένος αλλά τόσο προκλητικά ευφυής, µε τόσο καλή γραφή, ώστε σύντοµα έγινε ο µαύρος συγγραφέας που οι λευκοί προοδευτικοί αρέσκονταν να φοβούνται.
Newsweek




Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ
Απόδοση – επίμετρο: Θάνος Σαμαρτζής
Εκδόσεις Δώμα



Όλα για το τίποτα, είπε ο Εκκλησιαστής. Όλα είν’ ανώφελα, όλα για το τίποτα.

Μία είναι η μοίρα των ανθρώπων, δίκαιων και άδικων, φτωχών και πλούσιων, δούλων και ελεύθερων: ο θάνατος. Τα καλά θα χαθούν. Οι προσπάθειες θ’ αποτύχουν. Τα όνειρα θ’ αποδειχτούνε χίμαιρες. Μα οι έγνοιες δε θα κοπάσουν.

Ο Εκκλησιαστής παραμένει ένα αίνιγμα. Την ίδια στιγμή που χαρακτηρίζεται ως το σκοτεινότερο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Εκκλησιαστής περιγράφεται και σαν ένας φιλοσοφικός ύμνος στη χαρά. Ίσως γιατί τόλμησε να βυθιστεί πέρα ώς πέρα στο σκοτάδι της ματαιότητας, για να βρει ένα πράγμα αληθινά φωτεινό.

Η χαρά του κόπου. Αυτό είναι το μερτικό του ανθρώπου, το μόνο πράγμα που αξίζει στις μετρημένες μέρες της ζωής του. Μα οι έγνοιες δε θα κοπάσουν.

Ανώφελο κι αυτό,
ανεμοκυνηγητό.
——

Ο Εκκλησιαστής γράφτηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 3ο αιώνα π.Χ. Περιλαμβάνεται στην εβραϊκή Βίβλο και τη χριστιανική Παλαιά Διαθήκη.

Σχόλια