Συνομιλώντας με τη Βικτόρια Χίσλοπ



Με αφορμή τη παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου, Οι καρτ ποστάλ, στη Πάτρα, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την Victoria Hislop , να κουβεντιάσουμε μαζί της  και για μία ακόμα φορά να διαπιστώσουμε την αγάπη της για την Ελλάδα. Αν και κουρασμένη από τα σχεδόν καθημερινά  ταξίδια της σε όλη τη χώρα για τη παρουσιαση του βιβλίου, μίλησε με ενθουσιασμό τόσο για την εμπειρία αυτού του βιβλίου, όσο και για την ευκαρία που της δόθηκε να επισκεφθεί για μία ακόμη φορά μέρη που την εντυπωσίασαν.
Πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο για τη χώρα μας, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, κάτι που αν έμενε μόνιμα στην Αγγλία δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο χαρτί.

«Δεν έχω έμπνευση στην Αγγλία, δε μπορώ και δεν θέλω να γράψω κάτι εκεί. Ταξίδεψα πολύ στην Αγγλία για τις παρουσιάσεις του βιβλίου τον Σεπτεμβριο και τον Οκτώβριο, πήγα στη νότια και βόρεια Αγγλία και σε πολλά καινούργια μέρη. Σκέφτηκα τι θα μπορούσα να γράψω σε περίπτωση που δε θα μπορούσα να φύγω, τι θα με ενέπνεε και δεν βρήκα κάτι.»

Αυτό που της αρέσει περισσότερο την Ελλάδα είναι οι άνθρωποι, οικείοι  «Μ’ αρέσει ο κόσμος εδώ, επικοινωνώ μαζί τους, όχι με όλους βέβαια, αλλά με τους  περισσότέρους. Και με εσάς, νιώθω ότι μιλάμε ώρες και οτι σας ξέρω καιρό.  Δεν το συναντάς εύκολα στην Αγγλία αυτό,  εδώ όμως νιώθω πιο χαλαρή.»



Κάθε πόλη συνοδεύεται από μία καρτ ποστάλ και ιστορίες που συνδέονται με τους ανθρώπους εκεί. Αγαπά τις καρτ ποστάλ, έχουν ψυχή και αποτυπώνουν τις αναμνήσεις. Όσον αφορά όμως  τις ιστορίες κάθε τόπου, η συγγραφέας δεν αποκαλύπτει αν κρύβουν αλήθειες  ή όχι.

«Αυτό θα το κρατήσω μυστικό γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον. Θέλω οι αναγνώστες να σκεφτούν αυτό που επιθυμούν. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι είναι αληθινές. Π.χ. η ιστορία της Ικαρίας, τι έγινε με τον  Δαίδαλο και τον Ίκαρο; Είναι ένας μύθος, αλλά υπάρχει κάτι που σε παρακινεί να πιστέψεις ότι είναι αλήθεια. Στο τέλος, αλήθεια ή όχι, θα το κρίνει ο αναγνώστης.»


Οι Άγγλοι αναγνώστες αναζητούν βιβλία που αναφέρονται στην Ελλάδα και όχι μόνο για τον  τουρισμό της και την κρίση, αλλά και για μέρη που δεν έχουν επισκεφθεί.

«Θέλουν να δουν φωτογραφίες από την Ελλάδα, εικόνες από μέρη που δεν έχουν επισκεφθεί. Π.χ. λίγοι Άγγλοι έχουν πάει στα Μετέωρα. Πάνε στην Αθήνα, τα νησιά, αλλά όχι σε μέρη όπως τα Μετέωρα.  Είναι ενθουσιασμένοι με αυτό το βιβλίο.
Το βιβλίο ήταν για μία εβδομάδα στη πρώτη θέση στους Times, αυτό είναι μία απόδειξη της αποδοχής του αλλά και του ενθουσιασμού τους για την Ελλάδα. Ξέρετε, δεν υπάρχουν πολλά βιβλία στο εξωτερικό που να διαδραματίζονται στην Ελλάδα και θέλουν να διαβάσουν κάτι που να μην έχει σχέση με τον τουρισμό και την κρίση.»




Και η κουβέντα οδηγήθηκε από μόνη της τόσο στην ελληνική κρίση και το Brexit.
«Άκουγαν για την κρίση, διάβαζαν για την κρίση πέρσι, αλλά δεν ασχολούνται πια τόσο, εκτός αν προκύψει κάτι νέο. Οι άγγλοι βαριούνται εύκολα και τώρα ασχολούνται με το Brexit, εγωιστικό, αλλά τώρα ασχολούνται μόνο με αυτό.»

Και με αυτό το βιβλίο της φρόντισε να δείξει, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά και η Ακρόπολη, αλλα κάθε γωνιά της, με τους ανθρώπους της και τις ιστορίες που αυτοί κουβαλάνε.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια