Το χρονικό του έρωτα Alain de Botton


Το χρονικό του έρωτα
Alain de Botton
μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις Πατάκη


Το Χρονικό του Έρωτα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  μυθιστόρημα αλλά και δοκίμιο. Πρόκειται  για το χρονικό ενός  έρωτα που πέρασε στη δέσμευση του γάμου και στα προβλήματα που προκύπτουν  μέσα σε αυτόν. Ο Ραμπί γνωρίζει την Κέρστεν ερωτεύονται, με όλα τα εσωτερικά ελλείμματα  που ο καθένας  κουβαλάει .  Παντρεύονται και από εκεί και πέρα ο συγγραφέας αρχίζει να καταγράφει  τα όνειρα, τις επιθυμίες του ζευγαριού (δουλειά, στεγαστικό δάνειο, παιδιά) αλλά και την γκρίνια, την απομάκρυνση,  τον εκνευρισμό που προκαλεί ο ένας στον άλλον, την βαρετή διάθεση, την απιστία του Ραμπί , την υποψία για απιστία  της Κέρστεν και μια καθημερινότητα που καθόλου δεν θυμίζει τη ρομαντική διάθεση του ζευγαριού στις αρχές της γνωριμίας τους.
Ο Αλαίν Ντε Μποττον, μπορεί να περιγράφει μία συνηθισμένη ιστορία αλλά στέκεται με τα σχόλιά του, που παρεμβάλλονται  στο κείμενο, σε εκείνες τις λεπτομέρειες  που συναντούμε στην συνύπαρξη δύο ανθρώπων, σε όλες τις ανησυχίες, τις δεύτερες κρυφές σκέψεις , τους φόβους που κρύβουν  οι άνθρωποι σε μια συμβίωση και που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν κάποιο γεγονός  έρχεται για να τους αφυπνίσει και να τους υποχρεώσει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.
Στο τέλος της ιστορίας, το ζευγάρι καταλήγει στην ψυχαναλύτρια και αυτό ίσως είναι από τα ουσιαστικά κομμάτια του βιβλίου.

Άραγε, χρειάζεται εκπαίδευση ένα ζευγάρι για να διατηρήσει την ερωτική του σχέση;

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια