Βαγγέλης Γιαννίσης : Όταν προσπαθείς να γράψεις τα περισσότερα ερεθίσματα έρχονται από τα βιβλία τα οποία διαβάζεις περισσότερο.



Το Μίσος Εκδόσεις: Διόπτρα

Της Κατερίνας Σαμψώνα

Το Μίσος του Βαγγέλη Γιαννίση είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Σουηδία, όπου ζει και εργάζεται ο συγγραφέας αλλά και ο ήρωας του βιβλίου, ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης.
Οι διαδοχικές δολοφονίες γυναικών, μεταναστριών , αναστατώνουν τη ζωή της πόλης του Έρεμπρο, οδηγώντας τον επιθεωρητή σε μία αναζήτηση του δολοφόνου, μέσα από ανατροπές , στοιχεία που λειτουργούν σαν συγκινωνούντα δοχεία και πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι οι κύριοι ύποπτοι της υπόθεσης. Η γραφή του Β. Γιαννίση χαρακτηρίζεται από γλαφυρότητα και μεταβαίνει από το ένα περιστατικό στο άλλο διατηρώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χωρίς να τον κουράζει, ερεθίζοντάς τον στο να συμμετέχει και εκείνος στην ανακάλυψη του δολοφόνου. Παράλληλα με την υπόθεση , ο Β. Γιαννίσης μας παρουσίαζει το κοινωνικό προβήματισμό που υπάρχει στην Σουηδία όσον αφορά τους μετανάστες και την αντιμετώπισή τους από μία ομάδα κατοίκων. Το Μίσος ,έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού Σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος, γραμμένο από ένα Έλληνα και είναι από τα βιβλία που αρχικά προσελκύει τη προσοχή του αναγνώστη απο μία σημαντική λεπτομέρεια... μπορεί να επιστραφεί αν ο αναγνώστης δεν είναι ευχαριστημένος.
Με την ευκαρία της έκδοσης του βιβλίου μιλήσαμε μαζί του.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί στο βιβλίο σας υπάρχει εγγύηση επιστροφής, σε περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μείνει ικανοποιημένος. Ήταν δική σας ιδέα; Είναι ενα είδος παιχνιδιού με τον αναγνώστη;

Τα εύσημα για την ιδέα ανήκουν στα παιδιά της Διόπτρας. Είναι μια απόδειξη για το πόσο πιστεύουν στο Μίσος και ταυτόχρονα κάτι το πρωτοποριακό στην ιστορία των ελληνικών εκδόσεων.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο αστυνομικό μυθιστόρημα; 

Η ίδια η αστυνομική λογοτεχνία. Όταν προσπαθείς να γράψεις τα περισσότερα ερεθίσματα έρχονται από τα βιβλία τα οποία διαβάζεις περισσότερο. Και καθώς δηλώνω... crime fiction junkie, μοιραία ήρθε και η συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. 

Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα;

Όχι, είναι καθαρά μυθοπλασία από το πρώτο γράμμα μέχρι την τελευταία τελεία. 

Χρειάστηκε να μελετήσετε αρκετά για να είναι άρτια η υπόθεση του βιβλίου όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργεί η αστυνομία , ο ιατροδικαστής και γενικότερα οι συνεργατες που είχε ο Οικονομίδης στο βιβλίο; 

Αρκετά. Ωστόσο θα έλεγα ότι αυτό ήταν το ευκολότερο κομμάτι. Με λίγο ψάξιμο σε βιβλία και ίντερνετ μπορεί κανείς να βρει τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια έρευνα. Από κει και πέρα αρχίζει το δύσκολο κομμάτι, δηλαδή το να αποδοθούν όσο πιο πειστικά γίνεται οι αντιδράσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν στην έρευνα. 

Ταυτόχρονα με την υπόθεση, μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον τρόπο που οι μετανάστες αντιμετωπίζονται στη Σουηδία, από μερίδα πολιτών. Υπάρχει όντως τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα ρατσισμού στη Σουηδία όσο και στην Ελλάδα; 

Σίγουρα υπάρχει ρατσισμός, όπως σε κάθε χώρα, αλλά όπως είπες προέρχεται από μια μερίδα πολιτών. Η σουηδική κοινωνία στο σύνολό της δεν είναι ρατσιστική, αλλά από την άλλη ρωτάς ένα λευκό μετανάστη. Αν έκανες την ίδια ερώτηση σε κάποιον μετανάστη από τη Σομαλία η απάντηση που θα έπαιρνες θα ήταν σίγουρα διαφορετική. 

Τέλος, στο βιογραφικό σας γράφετε ότι συναντήσατε τον Άντερς Οικονομίδη τυχαία στο τρένο, ταξιδεύοντας από το Έρεμπρο στη Στοκχόλμη και αποφασίσατε να αφηγηθείτε τις ιστορίες του. Υπάρχει στα αλήθεια ο επιθεωρητής και ήρωας του βιβλίου σας; Να περιμένουμε εκδοτική συνέχεια των υποθέσεων του;

Ο Άντερς ζει μέσα από αληθινά μυστήρια, όπως δηλώνει στο προφίλ του στο twitter. Όσο οι υποθέσεις του συνεχίζονται να διαβάζονται από τους αναγνώστες, ο Άντερς θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτή τη στιγμή ο Άντερς κι εγώ δουλεύουμε πάνω σε μια νέα υπόθεση, για την οποία ωστόσο δεν μπορώ να πω περισσότερα.


Δημοσιεύτηκε στο :


 http://www.postin.gr/faces/item/8028-%CE%B2%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B8%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF.html

Σχόλια