Σκαρφίσου κάτι! Τσακ Πολάνικ


Σκαρφίσου κάτι!
Ιστορίες που δεν γίνεται να ξεχάσεις
Τσακ Πολάνικ
μετάφραση: Παναγιώτης Τομαράς
επιμέλεια: Στέλλα Πεκιαρίδη
Εκδόσεις Αίολος


Για τον Πολάνικ θα πω αυτό που όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί μαζί του, έχουν πει. Ή τον συμπαθείς ή τον αντιπαθείς. Δεν υπάρχει μέση λύση. Για εμένα είναι γοητευτικά αθυρόστομος, καυστικός, κακός τις περισσότερες φορές, επιθετικός όσον αφορά την καταγραφή των ηρώων του.
Στο Σκαρφίσου Κάτι ο Πολάνικ με άφησε έκπληκτη και με την ικανότητά του να διατηρεί το ίδιο ύφος και στη μικρή φόρμα. 23 ιστορίες, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ολόκληρα μυθιστορήματα. 23 ιστορίες με τη γραφή του Πολάνικ να άλλοτε συγκαταβατική και άλλοτε να σε οδηγεί σε νοήματα και καταστάσεις που δεν περιμένεις.
Οι ήρωες του κλασικά, είναι είτε παρανοϊκοί, είτε αυτοκαταστροφικοί, παραβατικοί και μας παρουσιάζουν πάντα μία διαφορετική όψη της πραγματικότητας, χωρίς βέβαια αυτό να είναι κακό. Προσωπικά εμένα μου αρέσει.
Σε όλα τα διηγήματά του αλλά και γενικά στα έργα του Πολάνικ παρατηρούμε μία μάχη των ηρώων του, με την ταυτότητά τους με το τι επικρατεί στην κοινωνία την εποχή που γράφονται και πάντα, οδηγεί τους ήρωες στα όριά τους. Καταστροφικοί, παθιασμένοι (άρρωστα παθιασμένοι κάποιες φορές), με σαρκαστικό χιούμορ.

Το Σκαρφίσου Κάτι μου άρεσε περισσότερο και από τα μυθιστορήματα του , κυρίως γιατί έχουμε να κάνουμε με μικρές, δυνατές δόσεις της γραφής του και με την έντονη εναλλαγή των ιστοριών του.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια