Ιστορία χωρίς όνομα, Στέφανος Δάνδολος



Στέφανος Δάνδολος,
Ιστορία χωρίς όνομα
Εκδόσεις Ψυχογιός



Η Πηνελόπη Δέλτα είναι από εκείνα τα πρόσωπα της ιστορίας που πάντα θα μας εξιτάρουν όσες φορές και αν ανατρέξουμε στη βιογραφία της. Μια γυναίκα που συναναστράφηκε σπουδαίες προσωπικότητες αλλά και που κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής της και την οικογένειά της Μια επιλογή που διαμορφώθηκε σύμφωνα με την λογική και τα πρέπει της κοινωνικής ορθότητας.



Στο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου διαβάζουμε για το τριήμερο της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη στην Βιέννη, όταν η Δέλτα βρισκόταν σε ένα σανατόριο στο Γκάινφραν. Μια απόφαση έπρεπε να παρθεί. Θα έμενε με τον Ίωνα ή θα γύριζε στην οικογένειά της; Τρεις μέρες που η Πηνελόπη Δέλτα θα φέρει ξανά στο μυαλό της όταν θα πλησιάζει στο τέλος, αρκετά χρόνια μετά.

Τα μυθιστορήματα που βασίζονται σε αληθινά πρόσωπα και σε ιστορικά γεγονότα κινδυνεύουν είτε να έχουν ένα αποστεωμένο αποτέλεσμα, αδιάφορο και κουραστικό, είτε να μετατρέψουν τους ήρωες σε μια απλή βιτρίνα στη καταγραφή της ιστορίας.



Ο συγγραφέας στο Ιστορία Χωρίς Όνομα (το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα) πλέκει σαν γαϊτανάκι την ιστορία με το μυθιστόρημα, με γραφή που σέβεται τους ήρωες του βιβλίου. Κατορθώνει μέσα από τις περιγραφές του, να μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής, αλλά και να ξεγυμνώσει συναισθηματικά το καταδικασμένο ζευγάρι, με τους διαλόγους, την άρτια καταγραφή των συναισθηματικών εντάσεων αλλά και με τον εσωτερικό διάλογο που παρατηρούμε να έχει κάποιες στιγμές ο συγγραφέας με την Πηνελόπη Δέλτα.

Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου.



Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια