Χέρια μικρά , Andres Barba








Χέρια μικρά
Συγγραφέας: Andres Barba
Μεταφραστής: Βασιλική Κνήτου
Εκδόσεις Μεταίχμιο





Από το εξώφυλλο και μόνο καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις να κάνεις με ένα απλό βιβλίο. Το βιβλίο του Adres Barba, Χέρια Μικρά, σε εισάγει σε ένα κόσμο παράλληλο με αυτό που ξέρουμε για την παιδική ηλικία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι γράφει για τον σκοτεινό κόσμο της παιδικής ηλικίας, ένα παράλληλο σύμπαν πίσω από τις χαριτωμένες αυτές φυσιογνωμίες, που δεν υστερεί σε τίποτα από εκείνο των ενηλίκων. Μάλιστα, η φαντασία των παιδιών ίσως είναι ακόμα πιο επιβλητικά τρομακτική.
Χέρια Μικρά λοιπόν και μετά από ένα σοβαρό ατύχημα η μικρή Μαρίνα χάνει τους γονείς της. Μια φράση «Ο πατέρας σου πέθανε επιτόπου, η μητέρα σου είναι σε κώμα» θα την συνοδεύει και στη ζωή της στο ορφανοτροφείο όπου οδηγήθηκε μετά. Μαζί της και η τεράστια ουλή που είχε αποκτήσει μετά το ατύχημα, μια ζωντανή ουλή. Συνοδός της, μία κούκλα που της είχε δώσει η ψυχολόγος που την παρακολουθούσε. Μια κούκλα διαφορετική από τις άλλες.
Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στο ορφανοτροφείο και για την Μαρίνα, αλλά και για τα κορίτσια που βρίσκονταν εκεί. Μια μάχη ανάμεσα στην αποδοχή, το μίσος, την αγάπη και την σκοτεινή επιβολή της Μαρίνας στα κορίτσια. Με μορφές χωρίς σχήμα να βρίσκονται στην αίθουσα, με τα διαλείμματα που η Μαρίνα για κλάσματα του δευτερολέπτου ανακάλυπτε την παιδική ηλικία, έως ότου να την παρασύρει  πάλι η σκοτεινή επιβολή του μυαλού της. Δοκίμαζε τα όρια των υπόλοιπων κοριτσιών που τη μισούσαν και την αγαπούσαν παράλληλα. Μέχρι εκείνο το βράδυ, που μετά την επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο,  η Μαρίνα αποφάσισε να ξεκινήσει εκείνο το ιδιόμορφο παιχνίδι με τα υπόλοιπα κορίτσια. Το παιχνίδι με πρωταγωνιστή μια κούκλα, μια ζωντανή κούκλα.
Η γραφή του Adres Barba δε σου επιτρέπει να αποχωριστείς το βιβλίο. Κάθε λέξη είναι και μια ζωντανή περιγραφή. Μπορείς να ‘’δεις’’ το βλέμμα της Μαρίνας, να νιώσεις το μίσος και την αποδοχή των άλλων κοριτσιών. Σκηνικό ταινίας τρόμου χωρίς να μπορείς να αντιληφθείς την πηγή του κακού, η αναμονή του τραγικού συμβάντος χωρίς αυτό να έρχεται και ένα τέλος που θα μπορούσε να είναι και λύτρωση για τον ήρωα ή και η τραγική κατάληξη που ο αναγνώστης δεν περιμένει, κορυφώνουν την αγωνία και εδώ ο συγγραφέας το κατορθώνει στον μέγιστο βαθμό.
Μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, δε θα δείτε ποτέ ξανά τις κούκλες με την ίδια ματιά.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια