Οι Πολύγλωττοι Εραστές, Λίνα Βολφ




Οι Πολύγλωττοι Εραστές
Λίνα Βολφ
Μετάφραση Ξενοφών Παγκαλιάς
Εκδόσεις Ψυχογιός




Ένα χειρόγραφο, μοναδικό, χωρίς αντίγραφο είναι αρκετό για να μπλέξει σε μία ιστορία γεμάτη συμπτώσεις 4 άτομα και όσους τους περικλείουν. Ένα ιδιόμορφο κριτικό βιβλίων, μια γυναίκα που ψάχνει έναν τρυφερό άντρα, αλλά όχι τόσο τρυφερό τελικά, τον συγγραφέα και μία απόγονο που το παρελθόν της είναι η βάση αυτού του χειρόγραφου.

Η Λίνα Βολφ, γράφει τους πολύγλωττους εραστές , τους μπλέκει και τους οδηγεί σε καταστάσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ούτε οι ίδιοι θα περίμεναν.

Η Έλινορ γνωρίζει τον Καλίστο μέσω του διαδικτύου και μια ιδιόμορφη σχέση αρχίζει. Δεν ήταν έρωτας, δεν ήταν η χημεία των σωμάτων που τους κράτησε μαζί. Αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε την Έλινορ γιατί έμεινε με τον Καλίστο δε νομίζω ότι θα είχε κάποια απάντηση να μας δώσει. Ο Καλίστο είναι κριτικός βιβλίων, από τους πιο περίεργους, έχει στο γραφείο του το μοναδικό χειρόγραφο χωρίς άλλο αντίτυπο και η Έλινορ βρήκε τον κατάλληλο τρόπο για να τον εκδικηθεί.

Ο Μαξ είναι ένας συγγραφέας που περιπλανιέται στην πόλη του προκειμένου να βρει την έμπνευση που χρειάζεται, φαντάζεται ιστορίες, μπλέκει κόσμο σε αυτές, τον πληγώνει και επιστρέφει στην βάση του. Στην γυναίκα του, τον αυστηρό κριτή των χειρογράφων του. Μόνιμη επιθυμία του και φαντασίωσή του είναι να βρει μία πολύγλωττη γυναίκα, το καταφέρνει, αλλά με δυσάρεστα αποτελέσματα. Η εκμετάλλευση προσώπων και καταστάσεων του είναι πια αυτοματοποιημένη συνήθεια.

Η Λουκρητία είναι η απόγονος μιας παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας της Ιταλίας, άμεσα σχετιζόμενη με το μοναδικό χειρόγραφο. Η οικογενειακή περιουσία χάνεται και η Λουκρητία αναγκάζεται να επικοινωνήσει με τον Μαξ για να σώσει το εξοχικό της οικογένειας στο Τολεντίνο, εκεί που έμενε η γιαγιά της. Η γιαγιά της πίστευε ότι οι γυναίκες έπρεπε να ξέρουν πολλές γλώσσες , ότι αυτό θα ‘ήταν κάτι που θα τις έσωζε.

Η Λίνα Βολφ, μας ταξιδεύει, σε χαρακτήρες καταστάσεις, στο παρελθόν και το παρόν. Χαρτογραφεί συμπεριφορές ανθρώπων και καταστάσεων αν και υπήρχαν στιγμές που πίστεψα ότι πλατειάζει στις περιγραφές της. Παρόλα αυτά μπλέκει τους ήρωες της με παράδοξο τρόπο, που ξεπερνάει τα όρια της σύμπτωσης.

Τελικά οι Πολύγλωττοι Εραστές θα έχουν το τέλος που επιθυμούν; Τη συγχώρεση και την συνειδητοποίηση ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο;

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια