Μιλώντας με τον Μένιο Σακελλαρόπουλο για τον Χορό των συμβόλων




Ο Χορός των Συμβόλων

Μένιος Σακελλαρόπουλος

Εκδόσεις Ψυχογιός




Το χάρισμα του Νικήτα Σαββάκη στα μαθηματικά προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Ωστόσο η μοίρα διαλύει την ανεμελιά και τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι γονείς του μένουν άνεργοι κι αμέσως μετά έχουν ένα σοβαρό ατύχημα. Έτσι αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να εγκαταλείψει τα όνειρά του. Συντετριμμένος ψυχολογικά, ξεκινάει να δουλεύει ως σερβιτόρος και, στη συνέχεια, ως μεταφορέας. Σκέφτεται πληγωμένος τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα. Παρ’ όλα αυτά, η λατρεία του στην επιστήμη του θα τον οδηγήσει να αποδεχτεί μια μεγάλη πρόκληση, που ξεπερνάει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα. Περνώντας από συμπληγάδες κι έχοντας τη βοήθεια της αγαπημένης του Έλενας, θα ακολουθήσει μια πορεία που θα τον οδηγήσει ψηλά.



Ένα μαγικό ταξίδι ψυχής από τον Ψηλορείτη και τα Χανιά ως το Κέιμπριτζ και το Όσλο, ένας χορός των δυσνόητων αριθμών, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και στους καιρούς.



Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος σημειώνει ότι στο βιβλίο του αναφέρεται «στο αγκάθι της ελληνικής κοινωνίας , ένα αγκάθι που αιμορραγεί και που είναι δύσκολο να μαζευτεί και που δεν βλέπω να μαζεύεται στα επόμενα χρόνια. Πολλές οικογένειες πλέον αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους όταν περνάνε σε άλλες πόλεις ή ακόμα χειρότερα τα παιδιά αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους»




Η έμπνευσή του πηγάζει μέσα από την ελληνική κοινωνία και από το πως ο κόσμος και ιδίως οι νέοι άνθρωποι βιώνουν την κρίση. «Η θεματολογία των τελευταίων βιβλίων μου έχει να κάνει και με πολλά βιωματικά γεγονότα, στο τελευταίο, όντας πατέρας ενός φοιτητή, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη επαγγελματική μου περιπέτεια έως τώρα με το κλείσιμο του MEGA, με έβαλε σε πολλές σκέψεις ,αγωνίες και προβληματισμούς»

Δεν γράφει ευχάριστες ιστορίες, γράφει για την πραγματικότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες συγγραφέων ,έχω επιλέξει να γράφω τέτοιες ιστορίες, δεν είναι ευχάριστο όταν μιλάς για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Θέλω όμως να αναδείξω τον αγώνα των ηρώων και να καταδείξω την προσπάθειά τους»



Ταλαιπωρεί τους ήρωές του, περνούν μέσα από Συμπληγάδες πέτρες προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους «Δεν είμαστε μία χαρωπή κοινωνία, οι άνθρωποι υποφέρουν, αγωνίζονται για τα προς το ζην, να στηρίξουν τα σπίτια τους, με μια στρατιά ανέργων, με ανθρώπους που δουλεύουν και δεν πληρώνονται. Δεν έχω σκοπό να εξωραΐσω καταστάσεις, παρουσιάζω μία ωμή εικόνα της κοινωνίας»



Παρόλα αυτά πάντα υπάρχει η ελπίδα για το μέλλον και στα βιβλία του οι ήρωες , καταλήγουν στην λύτρωση. «Με τα βιβλία μου θέλω να φωτίσω την ελπίδα για τον άνθρωπο που αγωνίζεται, δεν πέφτει στα πατώματα, κυνηγάει τη ζωή , την ελπίδα, τον αγώνα του να σταθεί στα πόδια του, όχι όμως με τα χέρια στη τσέπη αλλά με αγώνα προκειμένου να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη, δεν γίνεται διαφορετικά»

Η σχέση του συγγραφέα με τον δημοσιογράφο, είναι διάχυτη στα κείμενά του, είναι μια σχέση αλληλεξάρτησης και υποστήριξης «Ο συγγραφέας παίρνει από το χέρι τον δημοσιογράφο γιατί τον χρειάζεται. Είναι ευλογία που έχω καριέρα δημοσιογράφου, γιατί αυτός μου δείχνει τον δρόμο, αυτός με καθοδηγεί. Απαιτείται πολύ μεγάλη έρευνα σε κάθε βιβλίο, αν δεν υπήρχε αυτός θα είχα πολλές δυσκολίες. Συνυπάρχουμε αρμονικά»

Και η απορία όλων όσων κινούνται στο χώρο ή και χορό των βιβλίων. Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον στην συγγραφή; «Η δική μου ανάγκη προέκυψε από εσωτερική ανάγκη, ήθελα να εκφράσω πράγματα που είχα μέσα μου, ήθελα να πω τις ιστορίες μου, ήθελα να διαφοροποιηθώ από το επάγγελμά μου, ήθελα έναν τρόπο να εκφραστώ. Ήταν η ανάγκη μου να ξεφύγω από την πίεση της δουλειάς. Είναι μαγικό να κάθεσαι μπροστά από έναν υπολογιστή, ολομόναχος και να φτιάχνεις μια ιστορία με ήρωες ρεαλιστικούς»
Σέβεται τον αναγνώστη, αυτό σκέφτεται σε κάθε βιβλίο που γράφει « Δίνοντας τον οβολό του περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα που θα τον ικανοποιήσει, θα του προσφέρει αγαλλίαση, που θα τον κάνει να περάσει καλά στο ταξίδι αυτό. Για αυτό θέλω να πω ιστορίες που θα έχουν ενδιαφέρον»
Ο έρωτας , το συναίσθημα παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλα σχεδόν τα βιβλία. Πόσο όμως μπορούν να επηρεάσουν τις ζωές των ηρώων; « Αναφερόμαστε σε ανθρώπους με σάρκα και οστά, με συναίσθημα, έχουν πάθη και αδυναμίες. Βέβαια, όλα τα συναισθήματα δεν ειναι ιδανικά, αρμονικά. Οι ήρωες και γενικά οι άνθρωποι, πάντα θα επηρεάζονται»


Στο μυαλό του συγγραφέα υπάρχει πάντα το έναυσμα για ένα νέο βιβλίο, ακόμα και αν δεν έχουν τελειώσει αυτό που ήδη γράφουν «Ήδη δουλεύω το επόμενο βιβλίο, η ιδέα γεννήθηκε όταν έγραφα το Χορό των Συμβόλων. Θα είναι πάλι βγαλμένο μέσα από την κοινωνία μας. Θέλω να αφουγκράζομαι τις ιστορίες του κόσμου γύρω μου»

                                            


Το βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου θα παρουσιαστεί στην Πάτρα στις 13 Νοεμβρίου

Κατερίνα Σαμψώνα



Σχόλια