Ο Βαγγέλης Γιαννίσης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο Ο χορός των νεκρών

        




       Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του, Ο χορός των νεκρών, στην Πάτρα την  Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ώρα 20:30, ο Βαγγέλης Γιαννίσης μας συστήνει  για τρίτη φορά τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. 


      Πως νιώθετε που φτάσατε αισίως στο τρίτο βιβλίο σας;  Όταν γράφατε το Μίσος , το πρώτο σας βιβλίο, περιμένατε αυτή την εξέλιξη;

Μία λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει με απόλυτη ακρίβεια τα όσα αισθάνομαι είναι ο ενθουσιασμός -όχι μόνο λόγω της αποδοχής του κόσμου προς τον Άντερς, αλλά και επειδή αυτή η αποδοχή είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχεια των περιπετειών του στο μυαλό μου. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι έχω μέσα μου μία τηλεοπτική σειρά, της οποίας τα επόμενα επεισόδια περιμένω να δω. Και, φυσικά, κοιτώντας πίσω στο παρελθόν την εποχή που έγραφα το Μίσος, θα ήθελα να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Αν πίστευα όμως πως θα υπήρχε; Μάλλονόχι.

Ας έρθουμε στην υπόθεση του βιβλίου, επιλέξατε ένα δύσκολο θέμα για να ασχοληθείτε, όπως είναι η παιδεραστία. Ήταν εύκολη η έρευνα για τη συλλογή πληροφοριών;

Όταν ξεκαθάρισε στο μυαλό μου η υπόθεση του βιβλίου, έπρεπε να πάρω μία απόφαση: πού ακριβώς θα τοποθετήσω το θέμα της παιδεραστίας στο κάδρο της υπόθεσης. Τελικά επέλεξα να την αφήσω στο background -σαν φάντασμα- αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσω πολλές λεπτομέρειες, καθώς ήθελα να βάλω στο προσκήνιο την αναμέτρηση ανάμεσα στον Άντερς και τον Σαμαήλ. Επομένως, η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον βασικό ήρωά σας Άντερς Οικονομίδη; Είναι ένας συνειδητοποιημένος αστυνομικός ή θα έρθει η στιγμή που θα μπει σε ηθικά διλήμματα;

Πάντα οι ήρωες πρέπει να μπαίνουν σε ηθικά διλήμματα. Αυτή είναι η φύση τους, άλλωστε. Έρχεται η στιγμή που οι περιστάσεις ή κάποιο πρόσωπο (συνήθως ένας ανταγωνιστής) τους προκαλούν να ξεπεράσουν τα ηθικά τους όρια. Ο Άντερς, παρόλο που ναι, είναι ένας συνειδητοποιημένος αστυνομικός και πιστεύει πως μέσω της δουλειάς του βοηθάει στη διατήρηση μίας ισορροπίας στην κοινωνία, θα πρεσαριστεί ιδιαίτερα, τόσο από τον Σαμαήλ, όσο και από τους συναδέλφους του.




Από τα αστυνομικά μυθιστορήματα ποιας χώρας πιστεύετε ότι έχετε επηρεαστεί;

Πρώτα από τη Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, αν και για τον Χορό δανείστηκα αρκετά στοιχεία της Αμερικανικής σχολής κυρίως όσον αφορά τη δράση, ειδικά στο τρίτο μέρος του βιβλίου.

Τι διαβάζετε αυτή την εποχή; Τι θα συναντήσουμε στο κομοδίνο σας;

Το «HHhH» του LaurentBinet, το οποίο ξεκίνησα με μεγάλες προσδοκίες και με κάθε σελίδα τις ξεπερνά.

Ο Άντερς Οικονομίδης θα συνεχίσει να υπάρχει σαν ήρωας ή θα αλλάξετε συγγραφική σελίδα;


Ο Άντερς έχει τουλάχιστον άλλες τρεις ιστορίες να ζήσει. Στο ενδιάμεσο -ή και μετά το τέλος τους- έχω στο μυαλό μία ιστορία με την οποία θα ήθελα να ασχοληθώ, αλλά όχι προτού τελειώσω την επόμενη ιστορία του φιλαράκου μου.







Ο Βαγγέλης Γιαννίσης θα παρουσιάσει το βιβλίο του, Ο χορός των νεκρών, στη Πάτρα την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ώρα 20:30



Συνέντευξη στην Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια