Πνιγμός, Τσακ Πολάνικ




Πνιγμός
Τσακ Πολάνικ
μετάφραση: Παναγιώτης Τομαράς
επιμέλεια: Στέλλα Πεκιαρίδη
Εκδόσεις: Αίολος



Ο Βίκτορ Μανσίνι είναι εθισμένος στο σεξ και ο Τσακ Πολάνικ μας παρουσιάζει με εξαίσιο τρόπο τον κόσμο του. Έναν κόσμο που σοκάρει αλλά δεν τρομάζει. Δεν έχει σκοπό να μας εξηγήσει με τρόπο επιστημονικό το τι σημαίνει του να είσαι εθισμένος στο σεξ, τα ναρκωτικά τις διαστροφές. Απλά μας παρουσιάζει τον ήρωα του, που μέσα από το σεξ, αναζητεί την σωτηρία του, προσπαθεί να προσδιορίσει το ποιος είναι, με περιγραφές συχνά ωμές,ρεαλιστικές, μέσα από το δίχτυ της ειλικρίνειας.

Κατηγοριοποιεί τις γυναίκες τις οποίες συναντά και φροντίζει τη μητέρα του που νοσηλεύεται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, με ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει. Μια ιδιόμορφη γιατρό και τις υπόλοιπες ηλικιωμένες που βρίσκονται εκεί.

Ο ήρωας του Πόλανικ έχει καυστικό χιούμορ που συχνά αφοπλίζει, είναι ειλικρινής, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που χάνεται ανάμεσα στις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας προκειμένου να βρει απάντηση στα ερωτήματά του. Εξάλλου το μόνο που θέλει είναι να τραβήξει την προσοχή και την αγάπη των άλλων, έστω και αν επιλέγει έναν ανορθόδοξο τρόπο προκειμένου να το πετύχει.




Ο συγγραφέας κατορθώνει να μας παρασύρει με τον ήρωά του, με την καθημερινότητα την σκληρότητα των πράξεων του, την πραγματικότητα που κάθε άλλο παρά φιλική μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε.




Μη διστάσετε να γνωρίσετε τον κόσμο του Μανσίνι.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια