Ανατολικά της Εδέμ, John Steinbeck



Ανατολικά της Εδέμ
John Steinbeck
Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Απ’ όλα τα έργα του Στάινμπεκ το Ανατολικά της Εδέμ είναι το πιο επικό και το πιο φιλόδοξο. Αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, στην κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνια, αντλώντας έμπνευση και δύναμη από τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ. Πατώντας με το ένα πόδι στο ρεαλισμό και με το άλλο σε μια μυθική, αρχετυπική σύλληψη του κόσμου ως κονίστρας όπου το καλό αντιμάχεται το κακό, ο Στάινμπεκ πλάθει εδώ μερικούς από τους πλέον αλησμόνητους χαρακτήρες του, όπως αυτόν της Κάθι –που ενσαρκώνει την απόλυτη κακία και την υπερβαίνει, φτάνοντας ως την ψυχρή απανθρωπιά μιας μηχανής–, και στους αντίποδες αυτόν του σοφού Κινέζου υπηρέτη, του Λι.

(Από το οπισθόφυλλο)


Ομολογώ ότι πριν διαβάσω το βιβλίο είχα δει την ταινία του Ηλία Καζάν που ήταν βασισμένη στα Ανατολικά της Εδέμ και πάντα είχα στην άκρη του μυαλού μου ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να διαβάσω το βιβλίο. Πάντα πρέπει να διαβάζουμε το βιβλίο στο οποίο στηρίζεται μια ταινία. Αν και ο όγκος του με προβλημάτισε, ο προβληματισμός αυτός δεν κράτησε πάνω από εκατό σελίδες.

Δεν χρειάζεται να γραφτούν πολλά για να συστήσουμε για μία ακόμη φορά τα Ανατολικά της Εδέμ. Ένα κλασικό πια βιβλίο, που σε απορροφά κάθε φορά που θα ανατρέξεις στις σελίδες του, η μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό μέσω τον ηρώων του, που ακροβατεί ανάμεσα στην επιθυμία, το όνειρο και την πραγματικότητα.

Μια γραφή στην οποία είναι ολοφάνερη η αγωνία του συγγραφέα να αποδοθεί το νόημα των λέξεων, των εικόνων του και η οδύνη του για τους χαρακτήρες των ηρώων του που εκφράζουν μία ολόκληρη κοινωνία. Η μετάφραση από τον Μιχάλη Μακρόπουλο νομίζω ότι συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ώστε να γίνει σε εμάς κατανοητή η ροή του βιβλίου, το ύφος του συγγραφέα και το κλίμα μια εποχής που ήθελε να αλλάξει.



Ο Στάινμπεκ πια, θεωρείται από τους κύριους και κλασικούς συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας και έχει επηρεάσει πολλούς από τους νεότερους συγγραφείς.



Σχόλια