Εκδόσεις Ροές/ Λογοτεχνία

Ομολογώ ότι οι εκδόσεις Ροές και ιδίως η σειρά micromega, είναι από τα βιβλία που αναζητώ συχνά , λόγω της θεματολογίας τους ( αξίζει να αναζητήσετε τους κλασικούς)  αλλά και της απλότητας που τις χαρακτηρίζουν. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι Ο άποικος της Μάλτας (Τζ. Κόνραντ) και οι Αναμνήσεις ενός φυλακισμένου (Λεονίντ Αντρέγιεφ)



                     







Κόνραντ Τζόσεφ
Ο άποικος της Μάλατα
 Εκδόσεις Ροές


 Σε μια μικρή αποικιακή πόλη κι ένα φανταστικό νησί, τη Μάλατα, ο Τζόζεφ Κόνραντ στήνει το σκηνικό τούτης της νουβέλας, με κεντρικά πρόσωπα τον Τζέφρι Ρενουάρ και τη Φελίσια Μούρσομ, δυο χαρακτήρες ολότελα διαφορετικούς και αταίριαστους. Εκείνος είναι άνθρωπος της δράσης, λάτρης της περιπέτειας, ένα περήφανο και μοναχικό αγρίμι που επέλεξε να ζήσει αποτραβηγμένο στο εξωτικό νησί, και εκείνη μια γυναίκα της υψηλής λονδρέζικης κοινωνίας, ένα πλάσμα αινιγματικό και απρόσιτο, που αναζητά στην άλλη άκρη του κόσμου τα ίχνη του χαμένου αρραβωνιαστικού της. Το συναπάντημά τους σηματοδοτεί για τον ήρωα την απαρχή ενός έρωτα ανεκπλήρωτου και καταστροφικού…

Ο Άποικος της Μάλατα είναι αναμφίβολα το γνησιότερο δείγμα τής κατά Κόνραντ απόψεως περί έρωτος. Έχει υπολογιστεί ότι οι 17 από τους 25 ήρωές του που εμπλέκονται σε κάποια ερωτική ιστορία χάνουν, άμεσα ή έμμεσα, τη ζωή τους εξαιτίας μιας γυναίκας – οι υπόλοιποι χάνουν απλώς την περιουσία, τη δουλειά τους, τους φίλους ή την οικογένειά τους…









Αναμνήσεις ενός φυλακισμένου
Λεονίντ Αντρέγιεφ
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
Εκδόσεις Ροές/Λογοτεχνία

Τα τρία διηγήματα του Λεονίντ Αντρέγιεφ που περιέχονται στον τόμο αυτό, γράφτηκαν μεταξύ των ετών 1905-1908, στο απόγειο της συγγραφικής σταδιοδρομίας του δημιουργού τους.
Ο Αντρέγιεφ θίγει και εδώ τα αγαπημένα του θέματα, την υποκρισία της κοινωνίας (Οι Χριστιανοί), την τρομοκρατία και τα επαναστατικά ιδεώδη (Έρεβος), την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων και το παράλογο της ύπαρξης (Αναμνήσεις ενός φυλακισμένου).
Μέσα από τα κείμενά του, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη διορατική ματιά ενός συγγραφέα που πρόβλεψε τις ανησυχίες και την αταξία που θα επικρατούσαν σ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Σχόλια