Η σκούπα και το σύστημα David Foster Wallace



Η σκούπα και το σύστημα
David Foster Wallace
μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Κριτική




Η Σκούπα και το Σύστημα αποτελεί το πρώτο βιβλίο του David Foster Wallace. Διαβάζοντας το, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το συγγραφικό και καυστικό πάθος τους που ακολούθησαν τα επόμενα βιβλία. Αν και σε κάποια σημεία γίνεται χαοτικός φτάνεις στη τελευταία σελίδα με συναισθήματα ανάμεικτα. Η κουλτούρα της Αμερικής, το αμερικάνικο όνειρο μπαίνουν στο στόχαστρο του, μέσα από ήρωες που το εκφράζουν απόλυτα και ένα κείμενο που σε αναγκάζει να το διαβάζεις ξανά και ξανά για να νιώσεις την δύναμη των  συναισθημάτων  του.
Απολαύστε το χιούμορ του και την αφήγησή του και αφήστε τον να σας ταξιδέψει στον συγγραφικό του κόσμο.

""Ένα φιλί με τη Λινόρ είναι ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο πατινάρω με λιωμένες σόλες στο υγρό παγοδρόμιο του κάτω χείλους, όπου με προφυλάσσει από την κακοκαιρία το υγρό ζεστό στέγαστρο του άνω χείλους, για να συρθώ τελικά ανάμεσα σε χείλι και ούλο και να τραβήξω το χείλι προς τη μεριά μου όπως το παιδί την κουβερτούλα του και να κοιτάξω από πάνω της με γυάλινα, εχθρικά μάτια προς τον κόσμο έξω από τη Λινόρ, έναν κόσμο μέρος του οποίου δεν επιθυμώ πια να αποτελώ".


Η μυστηριώδης εξαφάνιση της προγιαγιάς της από το γηροκομείο του Σέικερ Χάιτς φέρνει τη Λινόρ Μπίντσμαν σε πλήρη συναισθηματική σύγχυση. Αυτό είναι ένα μονάχα από τα προβλήματα της άτυχης τηλεφωνήτριας: ο δεσμός της με το αφεντικό της, Ρικ Βίγκορους, γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος, ο παπαγάλος της, Βλαντ ο Παλουκωτής, εμφανίζεται στο Χριστιανικό Ραδιοτηλεοπτικό Δίκτυο, ενώ πολλές άλλες μικρές καταστροφές σαμποτάρουν την προσπάθεια της Λινόρ για αγάπη και αυτοπραγμάτωση. "


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια