Little Scarlet, Walter Mosley


Little Scarlet
Walter Mosley
Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη
Εκδόσεις: Πόλις



Little Scartlet, το υποκοριστικό όνομα της δολοφονημένης  μαύρης κοκκινομάλλας    Νόλα Πέιν.  Στο ταραγμένο Λος Άντζελες του 1965 , ο Ίζυ Ρόουλινς καλείται απο την αστυνομία να βοηθήσει στην διελεύκανση του φόνου. Μόνη αφορμή για αυτό, το γεγονός ότι ήταν μαύρος,  του έδινε  την ευκαρία να κινείται ελευθερα στα γκέτο και το ότι  δούλευε σαν ντεντέκτιβ , αλλά χωρίς άδεια.
Ένας αγώνας δρόμου ξεκινάει για τον Ίζυ Ρόουλινς , μέσα στο ταραγμένο Λος Άντζελες . Στο πέρασμά του βλέπουμε γεγονότα και συμπεριφορές που σημάδεψαν την Αμερική τα χρόνια εκείνα, γυναίκες , λευκές και μαύρες , ένα κόσμο που αρνείται να αλλάξει  και έναν δολοφόνο που σκοτώνει μαυρες γυναίκες που προτιμούν την παρέα λευκών ανδρών. Τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο Ίζυ πολλά, κοινωνικά καθώς αρκετές ήταν φορές που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει  τους άντρες της αστυνομίας , ηθικά, με μια νέα γυναίκα να τον περιστοιχίζει και πάνω από όλα είχε να να αντιμετωπίσει την οργή του κάθε φορά που πλησίαζε τον δολοφόνο ή τα σχέδιά του παρεμποδίζονταν.

Ο Γουότερ Μόσλυ περιγράφει με εύστροφο τρόπο τις ταραχές του 1965, χωρίς να αφήνει όμως να γίνουν το επίκεντρο του βιβλίου. Ακολουθούν τα γεγονότα σαν μουσικό χαλί και έρχονται ξεκάθαρα στην επιφάνεια όταν θέλει να περιγράψει συμπεριφορές ή να στοιχειοθετήσει τον χαρακτήρα των ηρώων του. Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε σχεδόν όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων της εποχής εκείνης, τον φόβο την αμφιβολία και την άρνηση τους να δεχτούν αυτό που πραγματικά είναι. Γεγονότα που φαίνεται να έχουν χαραχτεί στην μνήμη του συγγραφέα, μιας και ήταν δεκατριών χρονών όταν το 1965 ξέσπασαν οι φυλετικές ταραχές στο Γουότς .Χρησιμοποιεί ξανά τον Ίζυ Ρόοουλινς ( πρώτη φορά τον συναντούμε σ το  Ο διάβολος με το γαλάζιο φόρεμα, Πατάκης 2007). Ϊσως τελικά συνάντησε στον ήρωα αυτό χαρακτηριστικά του εαυτού του, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να εκφράσει τις προσωπικές του μάχες.

Η γραφή του Μόσλυ σε υποχρεώνει να  ακολουθήσεις το ρυθμό της. Χρησιμοποιεί έντονους διαλόγους και περιγραφές  κατορθώνοντας  να αφομοιώσει τον αναγνώστη. Οι φίλοι των νουάρ μυθιστορημάτων δε θα απογοητευτούν. 

Σχόλια