Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ΜΟΙΡΟΛΑ3





Βαγγέλης Ραπτόπουλος

ΜΟΙΡΟΛΑ3
Ξαναλέγοντας το Παραμύθι χωρίς όνομα

Εκδόσεις : Τόπος


Ομολογώ , ότι διαβάζοντας το δελτίο τύπου για το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου Μοιρόλα 3 ( Ξαναλέγοντας το Παραμύθι χωρίς όνομα), αισθάνθηκα περίεργα καθώς το Παραμύθι χωρίς όνομα, ήταν από τα αγαπημένα μου βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, στην αρχή της εφηβεία μου.
Το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου λοιπόν, Μοιρόλα3,  μας ταξιδεύει στο μέλλον, σε μια περιοχή απροσδιόριστη. Την εποχή που ο κόσμος έχει καταστραφεί οικολογικά και έχει απομείνει με τα ψίχουλα μιας ανύπαρκτης  τεχνολογίας σε μια χώρα που ο κόσμος ζει στα όρια της λήθης. Στη Μοιρολατρία.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του,  ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία  να μιλήσει για γήινους, σύγχρονους προβληματισμούς  όπως  τη σήψη της εξουσίας,  τη διαφθορά των συμβούλων που περιστοιχίζουν το Βασιλιά Ασήμαντο ή  Ήσυχο ή Αδιάφορο ή Επιπόλαιο ή Απερίσκεπτο.  Όλοι οι ήρωες του βιβλίου έχουν ονόματα  σύμφωνα με τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, ή την ιδιότητά τους.
Μέσα από τον φανταστικό κόσμο της Μοιρολατρίας, ξεδιπλώνονται  ανησυχίες για την παραίτηση των πολιτών,  την έλλειψη ηγετών , την ασυδοσία, τον ρατσισμό και την έλλειψη κινήτρων που θα μπορούσαν να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Η Έλλη βέβαια , η πριγκίπισσα του "παραμυθιού"  που κάθε άλλο παρά πριγκίπισσα θυμίζει, αναλαμβάνει τα ηνία με τον αδερφό της Κάσσιο, προκειμένου να αφυπνίσουν τον λαό. Και τα καταφέρνουν , με τις ανάλογες πάντα θυσίες.
Η γραφή του διαφέρει σε αυτό το βιβλίο. Απευθύνεται όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε νέους με αναζητήσεις που χαρακτηρίζουν τα πρώτα χρόνια της εφηβείας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι ότι πιο πολιτικοποιημένο έχει γράψει. Ίσως να έχει δίκιο, αλλά όπως γράφει και στο τέλος του βιβλίου αυτού, Το μέλλον είναι τώρα.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια