Σοφία Δημοπούλου / Σε σωστή ώρα νυχτώνει





Σοφία Δημοπούλου
Σε σωστή ώρα νυχτώνει
Εκδόσεις: Μεταίχμιο



Η Σοφία Δημοπούλου με το βιβλίο της , Σε σωστή ώρα νυχτώνει, μας μεταφέρει στη Πάτρα το 1889.Εποχή κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων με φόντο την ιστορία δύο οικογενειών, που ανηκούν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις αλλά ταυτόχρονα συνδέονται με ιερά δεσμά. Έρωτες που ποτέ δεν ειπώθηκαν, η ακμή και η παρακμή της αστικής τάξης στη Πάτρα που πάλευε με νύχια και με δόντα να κρατήσει το γόητρό της. Είναι η εποχή που οι σταφιδέμποροι της Πάτρας χάνουν τις περιουσίες τους και η τοκογλυφία καταστρέφει οικογένειες.
Αν και η συγγραφέας προσπαθεί να μας δώσει την εικόνα της Πάτρας την εποχή της ευημερίας της, στέκεται περισσότερο στην περιγραφή των οικογενειών και των δεινών που είχαν να αντιμετωπίσουν. Ένα βιβλίο με έντονα λαογραφικά στοιχεία, με άρτια δομημένους χαρακτήρες και διαλόγους που δηλώνουν την πίστη τους για μία καλύτερη ζωή.



Οπισθόφυλλο


Πάτρα, 1889. Δύο οικογένειες, δύο γυναίκες αντιμέτωπες με τη Μοίρα τους και την Ιστορία.
Η οικογένεια του σταφιδέμπορου Καραμάνου υποδέχεται με χαρά το νέο, υιοθετημένο μέλος της. Η όμορφη Χρυσάνθη Καραμάνου και η παραμάνα φροντίζουν το μωρό με λατρεία. Όμως γρήγορα οι καιροί δυσκολεύουν. Οι καλές εποχές τελειώνουν· το εμπόριο της σταφίδας παρακμάζει· τα πριμαρόλια μένουν δεμένα στο λιμάνι· οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, πέφτουν· οι ταραχές δεν έχουν τέλος· ο θάνατος της Χρυσάνθης βυθίζει την οικογένεια στο πένθος...
Σ’ ένα χωριό λίγο έξω από την Πάτρα, η Μυγδαλιά και η οικογένειά της πασχίζουν να επιβιώσουν, καθώς η σταφίδα στην οποία στηρίζονται μένει στα αζήτητα. Θα δανειστούν από έναν τοκογλύφο, μα δεν θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν το δάνειο, κι η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά. Ενώ η αδελφή της Μυγδαλιάς, αποκομμένη από την οικογένεια εξαιτίας ενός νεανικού παραστρατήματος, θα παντρευτεί έναν άνθρωπο σκοτεινό κι αμφιλεγόμενο, και θα μπει σε έναν άλλο κόσμο — έναν κόσμο με τον οποίο η Μυγδαλιά έχει ήδη συγκρουστεί.
Το πέρασμα του χρόνου φέρνει στην επιφάνεια μυστικά καθώς οι δύο οικογένειες άλλοτε συγκλίνουν κι άλλοτε αποκλίνουν στον ανελέητο χορό της μοίρας. Την τελική έκβαση της ιστορίας τους θα αποφασίσει η ζωή, έτσι όπως μόνο εκείνη ξέρει να αποφασίζει για τις ιστορίες των ανθρώπων — και πάντα στη σωστή ώρα, ούτε λεπτό νωρίτερα.




Σχόλια