Συστήνοντας τις Αυτοεκδόσεις Ownbook. Συνέντευξη στη Κατερίνα Σαμψώνα.




 








Συνέντευξη στη Κατερίνα Σαμψώνα



Τι είναι το Ownbook ;

Tο Ownbook είναι εκδοτικός οίκος που αναλαμβάνει αυτοέκδοση έργων Ελλήνων συγγραφέων. Ο συγγραφέας πληρώνει τα έξοδα της δημιουργίας του έργου του σε έντυπη μορφή και έχει δικά του τα εμπορικά δικαιώματα από τις πωλήσεις του βιβλίου του.

 Τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε ώστε να δημιουργήσετε έναν τέτοιο εκδοτικό οίκο;

Η ιδέα του εκδοτικού οίκου ήταν καθαρά από τους δημιουργούς του που και οι ίδιοι γράφουν, να υπάρχει ένας εκδοτικός οίκος όπου θα εκδίδουν τα δικά τους έργα. Απλά είδαμε στη πορεία ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλους συγγραφείς μιας και είχαμε πλέον την γνώση γύρω από το χώρο του βιβλίου.

 Υπάρχει ανταπόκριση από τους συγγραφείς και τα βιβλιοπωλεία;

Στον ένα χρόνο της λειτουργίας του εκδοτικού οίκου εκδόθηκαν αρκετοί τίτλοι και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο από την αρχή. Πλέον καθημερινά έρχονται νέοι συγγραφείς και φαίνεται ότι η αυτοέκδοση είναι πλέον αποδεκτή σαν όρος. Τα βιβλιοπωλεία στην αρχή ήταν μουδιασμένα αλλά πλέον τα βιβλία μας μπαίνουν σχεδόν σε όλα τα βιβλιοπωλεία και υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό.

 Πως γίνεται η επιλογή των βιβλίων; 

Επιλογή γίνεται με κριτήριο το συνολικό επίπεδο που θέλει να κρατήσει ο εκδοτικός οίκος. Δηλαδή, ένα βιβλίο που μπορεί να προσβάλει κάποια κοινωνική ομάδα ή μία ιδεολογία, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα και στους υπόλοιπους συγγραφείς του εκδοτικού οίκου. Άλλωστε όλοι ανήκουν στην ομάδα του Ownbook και το όφελος είναι κοινό.Τα χρήματα δεν είναι ο αυτοσκοπός και για αυτό και έχουμε απορρίψει κάποιους τίτλους στο παρελθόν. Ο φιλόλογος της ομάδος μας δίνει την έγκρισή του σε μυθιστορήματα κυρίως αν αυτός θεωρήσει ότι το βιβλίο είναι άξιο προς έκδοση.

 Υπάρχουν αξιόλογοι νέοι συγγραφείς; 

Υπάρχουν και αξιόλογοι και ταλαντούχοι συγγραφείς. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο παρουσιάζεται το φαινόμενο να υπάρχει μεν ταλέντο αλλά να λείπει η ανάλογη εμπειρία.  Πάνω σε αυτό το θέμα σκεφτήκαμε σαν Ownbook να προσθέσουμε στις δραστηριότητές μας  μαθήματα δημιουργικής γραφής για επίδοξους νέους δημιουργούς.  Από τον Οκτώβριο του 2014 στο χώρο των εκδόσεων μας θα ξεκινήσει σειρά μαθημάτων δημιουργικής γραφής σε συνεργασία με τον Δημήτρη Βαρβαρήγο, καταξιωμένο συγγραφέα  και έμπειρο στη μετάδοση της γνώσης της γραφής.

Ποια είναι η γνώμη σας γα την ενιαία τιμή βιβλίου;

Έχει και τα κατά και τα υπέρ. Η ενιαία τιμή κρατούσε σταθερές τις τιμές των βιβλίων σε όλα τα βιβλιοπωλεία για 2 χρόνια αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει και δημιουργείται ένας ανταγωνισμός που το μέλλον θα δείξει αν θα δημιουργήσει πρόβλημα η κατάργησή της στους μικρούς εκδοτικούς οίκους  και μικρές βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις. Ο χρόνος θα δείξει.

Χωράει ο ρομαντισμός στην έκδοση βιβλίων;

Μα μόνο αυτό υπάρχει


Η εμπορικότητα ενός βιβλίου μπορεί να στερήσει την έμπνευση από έναν συγγραφέα;

Αν ο συγγραφέας έχει συμβόλαιο και κάθε χρόνο πρέπει να εκδίδει ένα βιβλίο γιατί είναι εμπορικός, τότε σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει η αρχική έμπνευση. Στο χώρο των αυτοεκδόσεων δεν ισχύει το ίδιο γιατί η έμπνευση είναι προαπαιτούμενη. Ο συγγραφέας λειτουργεί βάσει του θυμικού του και η εμπορικότητα δεν είναι κριτήριο.

Πως μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε εσάς;

Βρισκόμαστε Εμμ.Μπενάκη 25 στο κέντρο της Αθήνας και το τηέλφωνό μας είανι 210 3801057. Η ιστοσελίδα μας είανι www.ownbook.gr και το mail μας info@ownbook.gr



Σχόλια