Οι σκιές που αναζητάς στην Αλεξάνδρεια

Της Κατερίνας Σαμψώνα

Η Μάρω Φιλίππου , με το βιβλίο της, Οι σκιές που αναζητάς στην Αλεξάνδρεια, μας ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια ,που στην περίοδο της επανάστασης στην Ελλάδα, ευημερούσε και από την παρουσία και την ευρηματικότητα των Ελλήνων.
Ήρωας της συγγραφέως, ο κρητικός Ιωάννης Χαβάκης, που σε πολύ μικρή ηλικία εγκατέλειψε την Κρήτη μετά από προτροπή του θείου του για να γλυτώσει τη ζωή του από τον ξεσηκωμό και βρέθηκε στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια , προκειμένου να εργαστεί και να γίνει ένας επιτυχήμένος επιχειρηματίας. Περιγράφοντας τη ζωή του Ιωάννη Χαβάκη, η συγγραφέας παράλληλα περιγράφει τον πολιτισμό της πόλης, τις έντονες γαλλικές και αγγλικές επιρροές τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινή ζωή των πολιτών εκεί. Παρόλες τις πολιτικές αντιθέσεις που είχαν οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας, κοινός πόθος τους ήταν να βοηθήσουν στον αγώνα της Ελλάδας ενάντια στους Τούρκους. Η Μάρω Φιλίππου περιγράφει με γλαφυρότητα τόσο την Αλεξάνδρεια, όσο και την Σμύρνη, πατρίδα της γυναίκας του Χαβάκη. Εύστροφος ο Χαβάκης από πολύ νωρίς και με αρκετό πείσμα κατόρθωσε να δικτυωθεί και να αποτελέσει σημαντική προσωπικότητα της πόλης, ιδρύοντας δική του εταιρεία καπνού, αγοράζοντας εκτάσεις και φτιάχνοντας το δικό του καφενείο το Cafe' Havachis Διαβάζοντας το βιβλίο θα ταξιδέψετε στον πολιτισμό, τις μυρωδιές, τους ήχους της Αλεξάνδρειας, μιας πόλης που ξεδιπλώνει όλη την αίγλη της στις 393 σελίδες του μυθιστορήματος..


Δημοσιεύτηκε στο  http://www.postin.gr/main/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9/item/6974-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1.html

Σχόλια