Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης: Η πόλη και η σιωπή

Εκδόσεις : Καστανιώτη

Της Κατερίνας Σαμψώνα

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, αφουγκράζεται τη διαβίωση στις μεγάλες πόλεις τη περίοδο της κρίσης  και κυρίως στην Αθήνα στην οποία αναφέρεται.
Περιγράφει τη ζωή του Αργύρη, που από μέλος της αστικής τάξης , όντας ιδιοκτήτης μεγάλης βιοτεχνίας κουμπιών, τα χάνει όλα και υπό το βάρος των χρεών γίνεται ταξιτζής.  Με το επάγγελμα αυτό, ο ήρωας του βιβλίου έρχεται σε επαφή με την σκοτεινή πλευρά της πόλης αλλά και την πιο ανθρώπινη. Ένα ξεχασμένο πορτοφόλι στο  πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τον βάζει σε δίλημμα που δεν θα έχει διάρκεια. Η απόφασή του να το επιστρέψει ειναι ταυτόσιμη του χαρακτήρα του. Βέβαια, από εκεί και πέρα, ξεκινούν μια σειρά απο γεγονότα που αναστατώνουν και άλλο τη ζωή του.  Εικόνες γρήγορες, αλληλένδετες που σε απορροφούν μέσα στους δρόμους της Αθήνας που παλεύει. Ο Αργύρης θα μπορούσε να είναι ένας από εμάς, με την οικονομική κρίση να οδηγεί στην ανακατομή της ζωής, της οικογένειά του που περπατάει σε τεντωμένο σχοινί,  των συναδελφων του, των ανθρώπων που μπαίνουν στο ταξί, των μεταναστών .  Μια γραφή που δεν κουράζει, που δεν έχει σκοπό να γεμίσει τα μάτια των αναγνωστών με όμορφες εικόνες και λόγια , αλλά που έχει σαν κύριο μέλημα  να παρουσιάσει την ωμή αλήθεια των γεγονότων και που μιλά για την κατανόηση, τη γενναιοδωρία και την προσωπική ευθύνη.  Ένα βιβλίο που διαβάζεται χωρίς ενδιασμούς μέχρι την τελευταία σελίδα.
...Κι όμως, τα πράγματα θα καλυτέρευαν κάποτε, αποφάσισε.
Πρώτα θα χειροτέρευαν και μετά θα καλυτέρευαν πάλι...


(δημοσιεύτηκε στο 
http://www.postin.gr/main/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9/item/7190-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B4-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE.html)

Σχόλια