ΒΙΒΛΙΑ



 Δημοσιεύτηκε στο TRIP #11


Της Κατερίνας Σαμψώνα



Μάρτυς μου ο Θεός

Συγγραφέας : Μάκης Τσίτας

Εκδόσεις : Κίχλη

Μέσω του ήρωα του βιβλίου του Μάκη Τσίτα, παρατηρούμε την ηθική και κοινωνική πτώση της συγχρονης κοινωνίας. Ο ήρωας είναι ρατσιστής, ιδίως με τις κατώτερες για αυτόν, φυλές, ομοφοβικός και  ταυτόχρονα θρησκόληπτος. Με  σαθρή ψυχοσύνθεση, ο ήρωας αποτελεί με την συμπεριφορά του , τον καθρέπτη της κοινωνίας της κρίσης.





Αίθουσα αναμονής

Συγγραφέας: Τιτίνα Δανέλλη

Εκδόσεις: Καστανιώτη


Δέκα ανθρώπινες ιστορίες για το ανεκλπήρωτο και την επιθυμία για μια διαφορετική ζωή. Το μίσος μπλέκεται με την αγάπη σε μία αιώνια πάλη για την επικράτηση του πιο δυνατού. Δέκα ιστορίες  για ανθρώπους που αντιλήφθηκαν ότι η ζωή δεν ακολουθεί τους δικούς τους κανόνες, αλλά έχει αυτόνομη πορεία.




Γυναίκα μετρίου αναστήματος

Συγγραφέας : Ρούλα Γεωργακοπούλου

Εκδόσεις :Πατάκη

Μια συλλογή από 200 χρονογραφήματα της Ρ. Γεωργακοπούλου, που παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα '' Τα Νέα", από το 2002 έως και σήμερα. Πρόκειται για χρονογραφήματα εμπνευσμένα από την κοινωνική  καθημερινότητα, τις προσωπικές της εμπειρίες αλλά και από τα ερεθίσματα που λαμβάνει καθημερινά  η συγγραφέας από την συναναστροφή της  με τον κόσμο.




Το έκτο αίνιγμα

Συγγραφέας : Yair  Lapid

Εκδόσεις : Πόλις

Το αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα μας μεταφέρει στο Τελ Αβίδ και στην εξαφάνιση της  εννιάχρονης Γεάρα. Το μυθιστόρημα, έχει κινηματογραφική αύρα χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα συστατικά, όπως  τον έρωτα, το θάνατο, την απογοήτευση και το απρόσμενο τέλος.





Ο εκατοντράχονος , που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε

Συγγραφέας : Γιούνας Γιούνασον

Εκδόσεις : Ψυχογιός


Ο ήρωας του βιβλίου , Άλαν Κάρλσον μας αποδεικνύει ότι η θέληση για ζωή δεν έχει ηλικία. Τη μέρα των γενεθλίων του , το σκάει απο το γηροκομείο και αρχίζει ένα ταξίδι γεμάτο απρόοπτα, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν όπου συναντούμε φυσιογνωμιες όπως ο Φράνκο, ο Στάλιν, ο Τρούμαν και άλλοι πολλοί. Το χιούμορ, η συγκίνηση και το θάρρος είναι διάχυτα στο βιβλίο αυτό.



Ο άντρας με τη Γερμανική στολή

Συγγραφέας : Μαρούλα Κλιάφα

Εκδόσεις : Κέδρος

Μια δημοσιογράφος μετά το θάνατο της μητέρας της ανακαλύπτει ένα σημείωμα , με το οποίο συνειδητοποιεί ότι είναι " εγγονή"  ενός ταγματασφαλίτη που μαζι με έναν συνεργάτη του,  διεύθυναν την φιλοναζιστική εγκληματική οργάνωση Ε.Ε.Ε. Μια έρευνα αρχίζει με πολλές συνεντεύξεις και ακόμα περισσότερα ιστορικά στοιχεία για την εποχή της Κατοχής




Που ήσασταν όλοι

Συγγραφέας : Paolo di Paolo

Εκδόσεις : ΙΚΑΡΟΣ

Ο συγγραφέας Πάολο ντι Πάολο, επιχειρεί με το βιβλίο του να μας παρουσίασει την συγχρονη Ιταλία, με φόντο την οικογένεια  του ήρωα του Ίταλο.  Έντονες πολιτικές  και κοινωνικές αναζητήσεις με τον Μπερλουσκόνι να κυριαρχεί στην σκέψη του Ίταλο. Ο προβληματισμός για την αβεβαιότητα  και την νωθρότητα της νέας γενιάς στην Ιταλία, κατορθώνεται να ξετυλιχτεί με αρκετό χιούμορ και σαρκασμό από τον συγγραφέα, παραθέτοντας ταυτόχρονα αρκετά δημοσιεύματα του Τύπου.



Υπόθεση Laurus ( Τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα )

Συγγραφέας : Λώρη Κέζα

Εκδόσεις : Διόπτρα

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, για μικρούς και μεγάλους.  Μεταφερόμαστε στην Τήνο, όπου συναντούμε μία σχολή Ουρσουλινών, ένα γραφείο τελετών, έναν εργολάβο που χτίζει παράνομα και μια οργάνωση τον " Φοίνικα" που θέλει  να διώξει τους ξένους και τους καθολικούς από το νησί.  Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, συναντούμε τη  Ρόζα Δελλατόλα που πρωταγωνιστεί σε μία περίεργη ιστορία.




Ένα δώρο για τον Τζελόζο

Συγγραφέας : Βάσια Τζανακάρη

Εκδόσεις : Μεταίχμιο

Εικόνες : Βασίλης Γρίβας

Ένα βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους. Ο Τζελόζο, το γατί της ιστορίας,  απολαμβάνει τη μοναξιά της φροντίδας των αφεντικών του,μέχρι τη στιγμή που εκείνοι του φέρνουν στο σπίτι ένα αδερφάκι. Εκείνος αγνοεί τον Πόβερο, μέχρι τη στιγμή που μαθαίνει την ιστορία της ζωής του...





Το παιδί και το όνειρο

Συγγραφέας : Κάρμεν Ρουγγέρη

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Διάπλαση

Παραμονή πρωτοχρονιάς και ο Βασιλάκης παίζοντας , μετατρέπει το σπίτι σε αλάνα, με αποτέλεσμα τα στολίδια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ενοχλημένα, να ζωντανέψουν και στήσουν ένα δικαστήριο για το Βασιλάκη. Ο μικρός Βασιλής είναι ανυπεράσπιστος απέναντι τους μέχρι τη στιγμή που καταφθάνει ο Άγιος Βασίλης.



Ημερολόγιο ΚΥΡ για το 2014

Σε γνωρίζω από την κόψη, του μισθού την τρομερή.

Εκδόσεις: Διόπτρα

Ο ΚΥΡ σε αυτό το ημερολόγιο κατορθώνει με τα σκίτσα του να αποτυπώσει γεγονότα και πολιτικά πρόσωπα της χρονιας που πέρασε αλλά και όλα όσα αναμένονται να συμβούν το 2014.

Σχόλια