ΒΙΒΛΙΑ

Δημοσιεύτηκε στο  TRIP  #10







Της Κατερίνας Σαμψώνα



Arab  Jazz
Karim Miske
Έκδόσεις Πόλις


Το πρώτο βιβλίο του Karim Miske , μας ταξιδεύει στο Παρίσι. Σε ένα διαφορετικό Παρίσι , από εκείνο  που περιγράφεται σε ταινίες και σε πίνακες. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού ξετυλίγονται , θρησκευτικές πεποιθήσεις , αιρέσεις, συμβολισμοί, φόνοι,  στο όνομα πάντα,  της θρησκευτικής ηθικής και ενός νέου ναρκωτικού.
Ο Αχμέντ, ο ήρωας του βιβλίου , λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, γίνεται ο βασικός μάρτυρας της δολοφονίας της Λορά , της αγαπημένης του γειτόνισσας. Ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε η Λορά, αναγκάζει τον Αχμέντ να κινητοποιηθεί και να βγει από τον βάλτο της καθημερινότητας του. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσουν και οι δύο αστυνομικοί που  που έχουν αναλάβει την υπόθεση. Η Ρασέλ Κουπφερστάιν και ο Ζαν Αμλό.
Το βιβλίο του Karim Miske , δεν είναι ένα κλασικό νουάρ μυθιστόρημα. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, ο αναγνώστης καταλήγει  στον ένοχο σαν να πρόκειται για ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα και η  περιγραφή των συμβόλων και του χαρακτήρα όλων όσων αναμιγνύονται στην υπόθεση καθηλώνουν και δεν κουράζουν.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου:
Διαβάστε το με προσοχή, στο τέλος θα έχετε ένα  playlist με ενδιαφέρουσες μουσικές.

-Πρώτη φορά συναντώ γυναίκα που της αρέσει ο Ελρόι...
- Είμαι αστυνομικός...
- Ναι, είναι αλήθεια. Παραλίγο να το ξεχάσω. Αλλά και οι αστυνομικοί είναι σαν όλους τους άλλους, σωστά; Φαντάζονται διάφορα. Λες και ο κόσμος δεν είναι τόσο σκληρός... Αλήθεια, ξέρετε τι θα πει Λευκή Τζατζ;
- Δεν είναι η τζατζ των λευκών;
-Αυτή είναι η πιο προφανής μετάφραση. Σύμφωνα  με τον Ελρόι, σημαίνει πάνω- κάτω, <<δουλειά που στράβωσε , στημένη από Λευκούς>>.







O Μικρός Πρίγκιπας φοράει γραβάτα
ΜΠΟΡΧΑ ΒΙΛΑΣΕΚΑ
Εκδόσεις Κέδρος

Και όμως ο Μικρός Πρίγκηπας, κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ποτίζει το αγαπημένο του τριαντάφυλλο και ξεκινάει για τη δουλειά του.  Έχει και όνομα, είναι ο  Πάμπλο Πρίνσιπε, ο νέος διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού και αξιών,  στην ιστορία του συγγραφέα Μπόρχα Βιλασέκα.
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα , ο συγγραφέας μας περιγράφει την ιστορία μιας εταιρείας που αύξησε  τα έσοδά της και την ποιότητα της δουλειάς της χρησιμοποίωντας την ανθρώπινη πλευρά των υπαλλήλων ενισχύοντας έτσι την δημιουργικότητα τους και την θέληση για ουσιαστική εργασία.
Ο ήρωας , Πάμπλο Πρίνσιπε, είναι ένας αισιόδοξος χαρακτήρας που καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προέδρου της εταιρείας , που μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα  υγείας,  αποφασίζει να αλλάξει τη νοοτροπία του χώρου εργασίας.  Ο πιο σημαντικός πελάτης μιας επιχείρησης , είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος , θα διαβάσετε κάπου ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου. Ο "μικρός πρίγκιπας" θα συγκρουστεί με το κατεστημένο της επιχείρησης, αλλά και με την συνήθεια της απογοήτευσης που νιώθουν οι υπάλληλοι.
Ένα βιβλίο που μιλάει για την αυτογνωσία, τις χαμένες αξίες και την εμπιστοσύνη στις ικανότητες του ανθρώπου που μπορεί να αναδειχθεί  μέσα από ένα μεγάλο ταξίδι γνώσης , με συνοδοιπόρο τον ίδιο του τον εαυτό.





Το μήλο βγήκε από τον Παράδεισο
Έλενα Ακρίτα
Εκδόσεις  Διόπτρα


Το Μήλο Βγήκε απ'  τον Παράδεισο λοιπόν....
Πρόκειται για το νέο βιβλίο της Έλενας Ακρίτα που μας δίνει μια νέα οπτική στα όσα γνωρίζαμε για την δημιούργια του κόσμου, μέσα από το αυθόρμητο, πηγαίο χιούμορ της  , χωρίς στεγανά και σαφώς χωρίς  ίχνος πρόθεσης χλευασμού.
Παίρνοντας το βιβλίο στα χέρια σας , σας προτείνω να ξεκινήσετε από τα περιεχόμενα. Οι τίτλοι κάθε κεφαλαίου θα σας προετοιμάσουν καταλλήλως για το τι πρόκειται να διαβάσετε.
 " Εν αρχή ην ο Θεός" . 'Εναν Θεό , όχι όπως τον ξέρουμε, άυλο, αμόλυντο , άσπηλο, σοφό ,  να δημιουργεί τον κόσμο μέσα σε επτά ημέρες, αλλά έναν Θεό που είναι κατ ́εικόνα και ομοίωση δική μας, ανθρώπινη. Δική μου, δική σου, του γείτονα που μας εκνευρίζει , του μανάβη που φωνάζει... του Πλανητάρχη που του αρέσει να ανακατεύεται  σε όλα.
Ένας Θεός που στο συγκεκριμένο βιβλίο "μιλάει" με κεφαλαία!
Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται οι περισσότεροι χαραχτήρες της Καινής Διαθήκης, αλλά και άλλοι που είναι  εκτός ( κάπου θα συναντήσετε και την Σαπφώ Νοταρά , σε μία έκτακτη φιλική συμμετοχή στο πλευρό του Θεού). Δολοφονίες , δολοπλοκίες, αδιέξοδοι  και προσχεδιασμοι  έρωτες, ζήλια , φθόνος εκδίκηση, πολιτική , θρησκεία , από τη σκοπιά όμως της δικής μας πραγματικότητας, φιλτραρισμενες με αρκετή δόση καυστικού χιούμορ ...
Θα μπορούσε να αποτελέσει μερος ενός   καλοσχεδιασμένου σεναρίου  σε stand up comedy, ή και ακόμα μέρος απο σενάριο ταινίας των Monty Python.  Διάλογοι γρήγοροι, ατάκες που δε σου αφήνουν το περιθώριο του να μη γελάσεις ή του να μη μπεις στην διαδικασια να σκεφτείς  τελικά,  ότι οι δομές των κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα , τότε και σήμερα δε διαφερουν τραγικά.
Όσοι έχετε διαβάσει βιβλία της Έλενας Ακρίτα , θα αναγνωρίσετε τη γραφή της καθώς και τη διάθεση της να σκανδαλίσει αθώα το αναγνωστικό κοινό της.

..... Εμφανίζεται που λες ο Θεός στον Μωυσή, εκεί στη Γης Μαδιάμ και του λέει :
-ΜΩΥΣΗ, ΜΩΥΣΗ!
- Ici , ici !
-ΕΣΥ! ΕΣΥ!
-Τι;
-ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΛΑΟ ΜΟΥ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ!
- Και γιατί να το πάθω εγώ αυτό;
- ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΠΕΛΕΞΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΓΕΝΑΡΧΗ!
- Με τι φόντα,  το δίπλωμα οδήγησης;
- ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!
- Και τι ποιήματα λένε σε αυτή τη Γη της Απαγγελίας;
- Ε-ΠΑΓΓΕΛΙΑΣ!!! Ε! Ε!
-Δεν έχω εφόδια λέμε!
- ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΡΕΕΙ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑ!
- Πλάκα κάνεις;;;
- ΚΑΘΟΛΟΥ!
- Υπάρχει χώρα που ρέει μέλι και γάλα;
- ΑΜΕ!
- Από που τα ρέει;
- ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ!





Η Σύσση Καπλάνη μας παρουσιάζει τις εκδόσεις Φίλντισι

Τι είναι οι εκδόσεις Φίλντισι; Ένα μικρό, καινούργιο κλαράκι στο τεράστιο, ελληνικό εκδοτικό δέντρο. Με, ουσιαστικά, ελάχιστη διάρκεια ζωής, (μόλις από το Δεκέμβρη του 2011) με την ευθύνη του παρελθόντος και των βιβλίων που είχαν ήδη κυκλοφορήσει (θα τα βρείτε στο http://www.filntisi.gr/books.html ) σχεδιάσαμε, εν μέσω οικονομικής κρίσης πλέον, μια προσεκτική πορεία με βιβλία νέων δημιουργών, που εμάς  κάτι μας είπαν.
      Δύσκολοι καιροί για εκδόσεις; Χρόνια πολλά το ακούμε αυτό κι όμως, ευτυχώς,  πάντα εκδίδονται  βιβλία και όσα είναι καλά τα μαθαίνουμε και διαγράφουν τη μικρή ή μεγαλύτερη πορεία τους.
     Το μέλλον αβέβαιο; Είναι έτσι κι αλλιώς, αλλά το κοιτάμε χαμογελαστοί κι όχι συνοφρυωμένοι με σχέδια για νέες εκδόσεις με άποψη

Σχόλια