Αργός Χορός


Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου - Αργός χορός (Εκδόσεις Διόπτρα)


Από τη Κατερίνα Σαμψώνα

Για μία ακόμα φορά η Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου , αφήνει τα αληθινά γεγονότα να γίνουν έμπνευσή της, προσφέροντάς μας ένα συγκινητικό βιβλίο.
Ιούλιος του 2011 στην Κύπρο , ένα γεγονός , μία έκρηξη στη Ναυτική βάση, γίνεται η αρχή και η αφορμή για μια αναθεώρηση στα πιστευω και τις επιθυμίες ενός ολόκληρου νησιού αλλά και του ήρωα του βιβλίου.
Η κρίση η αβεβαιότητα και τα γεγονότα κλονίζουν την κρίση του Αλέκου. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεργία, την αγωνία για το μέλλον και το φόβο της απογοήτευσης ενός έρωτα που παλαιότερα δεν χωρούσε αμφισβητήσεις.
Όταν στα χέρια του φτάνει το ημερολόγιο της γιαγιάς Σοφίας , μένει έκπληκτος με την δράση της γιαγιάς του στις δύσκολες στιγμές του νησιού του, με την δύναμη της και την πίστη της όταν όλα έδειχναν μάταια και σκοτεινά. Ένα ημερολόγιο, που αποτελεί την αφετηρία για την πνευματική ανάταση του Αλέκου οδηγώντας τον σε μία επιτύχια που θα επιλύσει πολλές απο τις αναζητήσεις του.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για τις δυσκολίες και τις μαύρες μέρες που έχει περάσει το νησι της Κύπρου αλλά και για τα προβλήματα που φαίνονται να πλησιάζουν.
Ένα βιβλίο που συγκινεί με την ρεαλιστική έκφραση των γεγονότων και με την ιστορική του αναδρομή που πλέκεται περίτεχνα με την μυθιστορηματική πλοκή.
Ο έρωτας, η πολιτική, ο επαναστατικός αγώνας, οι συγχρονες αναζητήσεις αλλά και η τέχνη ειναι παραλληλοι συνοδοιπόροι, σε ένα βιβλίο που ελκύει τον αναγνώστη.

H Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία και έζησε μέρος των παιδικών και εφηβικών της χρόνων στο Κονγκό και είκοσι εννέα χρόνια στη Νιγηρία. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικές εκπομπές, περιοδικά κι εφημερίδες της Κύπρου με χρονογράφημα, πολιτιστικά και έρευνα.


Εξέδωσε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Μπατούρε. Ακολούθησαν τρία μυθιστορήματα για την Αφρική, o Ψίθυρος του δάσους , που τιμήθηκε με κρατικό βραβείο στην Κύπρο, το Ταξίδι της καρδιάς μας και το Πεπρωμένο μιας ζωής (εκδ. Άγκυρα). Εξέδωσε επίσης τα διηγήματα Αφρικάνικες στιγμές (1998), τα οποία έτυχαν Πανελλήνιας βράβευσης, τα χρονογραφήματα Πού πας ξυπόλητη στ' αγκάθια (εκδ. Πάργα, 2006) και το μυθιστόρημα Το άλλο μου μισό (εκδ. Πατάκη, 2008).

Έχει γράψει επίσης πολλά βιβλία για παιδιά. Ανάμεσά τους τα: Μέσα από το φως του φεγγαριού, Όλου του κόσμου τα παιδιά (διηγήματα, εκδ. Πατάκη, 2004), για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 2005, Ο Γαλάζιος Δράκοντας (μυθιστόρημα, εκδ. Εν Τύποις, 2006), Βόλτα με το φεγγάρι (παραμύθι, το οποίο απέσπασε το Α΄ βραβείο στο Διαγωνισμό για την Ισότητα Μεταξύ των Ατόμων, που προκήρυξε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για το 2007-2008) και Η απαγωγή του Γκάπι (μυθιστόρημα, υπό έκδοση, εκδ. Άγκυρα).
Τα διηγήματά της έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις, όπως το Α΄ βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διηγήματος των έντεκα δήμων της Βαλ ντι Νιέβολε στην Ιταλία, το Γ΄ βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Νουμάς» και τον έπαινο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος του Δήμου Πετρούπολης. Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα κυκλοφορεί  το μυθιστόρημα Κρατήσου απ' τα όνειρά σου  και το Έτσι Θέλω να Θυμάμαι.






 

Σχόλια